Friday, December 28, 2012

 

LA LLUITA CONTRA LA CRISIS HA DE SER LA GRAN PRIORITAT




LA PRIORITAT HA DE SER SORTIR DE LA CRISIS



Tenim ja nou govern, de fet amb molts pocs canvis i si una cosa hauria de tenir clar és dedicar-se a sortir de la crisis.

Ja sabem que un territori per ell sol, és impossible que pugui fer front als reptes d’una crisis global, però alguns passos es poden fer, per millorar algunes de les situacions que patim.

Ara mateix, segur que tots coneixem un bon nombre d’empreses petites i mitjanes, a punt de tancar portes per no disposar d’un mínim de crèdit de cap banc o caixa. Es increïble deixar perdre bona part del teixit productiu del país per culpa de la falta de crèdit. I no entenem les grans xifres que cada dia podem veure en tots els mitjans de comunicació,destinats als bancs, però que no repercuteixen en els ciutadans.

Com pot ser que milers de milions s’hagin destinat a tapar forats bancaris i en canvi, aquests bancs estiguin tancats a donar crèdit a empreses clarament rendibles. Es desesperant parlar amb empresaris que hagin de tancar tot i tenir bons productes al mercat.

Com també és increïble que s’hagin deixat tancar Obres socials de Caixes que donaven un important servei al país i ara ningú prengui el relleu, i hagin de tancar. Què se’n faran de centres socials, centres de dia, sales d’exposicions,...?

I no podem assistir impàvidament a veure com milers de famílies han de deixar els seus habitatges, per no poder pagar les hipoteques. Habitatges que quedaran lliures i podran ser subhastats per quatre rals, després d’haver pagat imports d’escàndol. Tenim un país ple de vivendes buides, i en canvi, permetem llençar al carrer gent gran, perquè varen avalar fills o nets.

Aquest és un panorama ni previst ni imaginat uns anys enrere, i que empitjora cada dia que passa. Es evident que en aquest marc que ens toca viure, el PSC ha de tornar a les seves arrels, i convertir-se en el defensor dels oprimits. Ja fa anys no parlem amb el vocabulari dels inicis de la democràcia. Tot ha evolucionat tant ràpidament que ens havíem oblidat dels nostres orígens.

Crèiem erròniament que tot el que havíem conquerit no tenia volta enrere. Estàvem equivocats, i ara ho podem veure cada dia. Res és intocable, res és permanent. Podem estar orgullosos de les grans conquestes socials aconseguides durant els anys de governs socialistes, però ara totes estan en perill.

Per això, hem d’estar totalment d’acord amb en Pere Navarro quan advoca per posar-nos d’acord amb el Govern de la Generalitat, si posa com a gran prioritat la lluita contra la crisis i les seves conseqüències. I sense triomfalismes, tocant de peus a terra, es poden fer moltes coses per suavitzar les retallades, concentrar-les en els sectors que menys mal puguin fer, i incrementant els ingressos per vies extraordinàries i excepcionals per aconseguir retallar menys, en serveis bàsics essencials.

I si abans parlava d’obrir el crèdit, s’ha de poder penalitzar les entitats financeres que l’han tancat. I si s’han d’emprendre canvis estructurals profunds, més fàcil serà si se sumen diversos partits al consens que si només es vol fer amb un o dos .

La feina per endavant és immensa si es vol fer. S’ha de veure si Artur Mas vol redreçar la situació o simplement guanyar temps. De temps ja no en tenim per molts sectors que pateixen la crisis durament. Es hora de resolucions ràpides, valentes i de consens.

Joan Roma, President Consell Fed. XI del PSC






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?