Saturday, November 10, 2012

 

L'INCERT CAMÍ AL PARADIS - art. REgió 7




L’INCERT CAMÍ CAP AL PARADÍS

Pels qui estem en política i ens agrada la història, el moment actual és apassionant, sense cap mena de dubte. Difícilment trobarem una altra situació semblant a la nostra, en el passat, o en el present, arreu del món.

Tenir un president que s’ha convertit a l’independentisme, en qüestió de setmanes, capaç de trencar amb tots els compromisos electorals anteriors, i endinsar-se cap a “terres ignotes”, pretenent que tothom el segueixi; francament és d’una gosadia, o una inconsciència, dignes de ser estudiades per les generacions futures.

I llençat com va, no li fa res contradir la realitat vigent, ni la legalitat, perquè qui està imbuït d’una saviesa i una gosadia, sense límits, es pot permetre tombar tots els obstacles que si li interposin en el camí cap el paradís.

Proposa la conversió de Catalunya en un “estat propi”, dintre de la UE, dintre de la zona euro. Estar a l’OTAN, sense tenir exèrcit, augmentar les pensions dels catalans, malgrat tenir quaranta-dos mil milions d’euros de deute, ser capaç de dur a terme el divorci amb Espanya, amb tots els beneficis, i cap perjudici...

I lògicament, per aconseguir tot això, i molt més, li cal una majoria molt, molt absoluta, que li deixi les mans lliures per conduir el poble català, a “terres desconegudes”, però plenes d’abundància i felicitat. I per constatar que tothom hi està d’acord, preveu un referèndum o consulta, respectant la legalitat vigent, o no. I en aquesta aventura té clar que tothom el seguirà.

Què importa que tots els funcionaris i polítics haguem jurat lleialtat a la Constitució i a l’Estatut d’Autonomia ? Si s’ha de fer una cosa , es fa, i punt. Si ell va al precipici, perquè no hi ha d’anar la resta del poble ?

Bé, podríem seguir, copiant o parodiant el que hem vist fins ara, i el meu pronòstic és que encara no ho hem vist tot. Que un president, es permeti anunciar l’incompliment de la legalitat, és impensable en el món democràtic. Com impensable, per impossible que un president pugui convocar un referèndum, incomplint els preceptes legals. Cap funcionari pot participar en un procés il•legal. Això vol dir, que cap secretari municipal ni cap funcionari municipal, judicial, autonòmic... pot intervenir, sense situar-se fora de la legalitat i per tant, ser inhabilitat de per vida.

Es que, per iniciativa del President Mas, ara els juraments de lleialtat a les lleis vigents, deixen de tenir vigència ? Si es pot fer per un referèndum, perquè no per qualsevol altra decisió o actuació ? Si un president se situa fora de la legalitat, quina autoritat li queda ?

No hauria cregut mai, escoltar propostes tant fora de lloc, com aquestes. No és estrany que el soci de coalició de Convergència, s’hagi desmarcat de la ruta improvisada d’Artur Mas. Unió Democràtica, coneix millor la situació internacional, com per voler frenar l’allau de propostes, sense base legal d’Artur Mas.

I que el poble català s’ha de poder pronunciar, és indispensable. Però dintre de la legalitat. En aquest tema, el candidat socialista Pere Navarro, està plenament legitimat per proposar una modificació de la Constitució per poder dur a terme una consulta legal, sobre l’encaix de Catalunya, en una Espanya federal, dintre de la UE. Difícil ? Sense cap mena de dubte, però possible. El que no és possible, és l’incert camí cap al paradís que proposa Artur Mas. No té cap credibilitat, per pilotar el país, a la vista de les propostes fetes fins ara.

Joan Roma i Cunill, President del Consell de Fed.XI del PSC






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?