Tuesday, September 25, 2012

 

MOURE FITXA - art. Celsona




MOURE FITXA

Els qui consideraven inviable, un altre model d’estat, han de començar a veure que les coses es mouen i es mouen molt de pressa. D’aquí la felicitació als organitzadors de la manifestació de la Diada, perquè han obligat a moure fitxa a tots els partits.

A pocs dies de la mobilització CiU es va declarar independentista, i la tornada de Madrid d’Artur Mas va ser organitzada pel partit com si vingués triomfal d’una reunió de la qual no en va treure el que anava a negociar. Son paradoxes de la vida, molt pròpies d’Artur Mas i de CiU.

Portem, encara no, dos anys de legislatura i ja es parla d’eleccions anticipades. Una mostra clara que s’ha fracassat en els punts prioritaris que conformaven el programa electoral de CiU. Si es fessin dintre d’aquest any, estaríem davant la legislatura més curta de la història de la Generalitat. Es poden buscar excuses, però , el cert és que tenim un govern que no ha sabut gestionar ni política ni econòmicament el país.

Bé, tornant al principi, davant nostre s’obren tres vies de futur, resumides en una recentralització de l’estat, promoguda pel PP, amb unes lleis que estant impregnades de centralisme i conservadorisme. Tenim una segona via en la petició d’independència, donant per fet que no hi ha cap possibilitat de continuar dintre d’un estat que no respecta Catalunya ni li deixa prou aire per respirar. En aquest cas, les vies per sortir d’Espanya es formulen totalment al marge de la legalitat vigent i sense tenir present que sortir de l’estat, en el cas de que es podés fer, suposaria també quedar fora de la UE.

I la tercera via és la federal. La que defensa el PSC des de la seva fundació , amb no massa èxit fins ara, si bé les coses es precipiten i a vegades el que es veia molt lluny o gairebé impossible, resulta l’opció més viable i sensata per resoldre l’encaix de Catalunya dintre Espanya.

Aquesta tercera opció, en pocs dies ha avançat moltíssim, com ho podem veure en múltiples mitjans de comunicació on han aparegut articles d’eminents polítics, però també intel•lectuals i destacats membres de la societat civil, de manera que es pot convertir en l’autèntica solució. S’ha de modificar la Constitució, però ja s’ha dit que res és intocable, i per tant podem avançar en la bona direcció.

En resum, serà interessant veure si CiU es declara independentista i així ho estableix en els seus documents bàsics. Tinc seriosos dubtes de que aixó succeeixi, i d’aquí les bones perspectives que el model del PSC avanci i sigui considerat com la via adequada. La del federalisme asimètric, en el qual Catalunya podria tenir un encaix adequat a les seves aspiracions i a les seves singularitats.

En pocs dies o setmanes veurem cap on avança cada força política. Algunes ja no es poden fer enrere sinó volen caure en el ridícul més profund. Es una de les virtuts que va tenir la manifestació de la Diada. Aclarir el mapa polític i que cada personatge públic quedi retratat, en un tema tant essencial com és la del model d’estat i de país.






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?