Thursday, September 06, 2012

 

EL FONS I LES FORMES




EL FONS I LES FORMES

He llegit i escoltat nombroses reaccions sobre els canvis decidits pel primer secretari, Pere Navarro, i n’hi ha per tots els gustos i sobretot, molts de tendenciosos i clarament interessats.

Conec bé el Parlament de Catalunya i el Grup Parlamentari, per haver-ne format part durant 16 anys. Sempre hem parlat i discutit sobre la conveniència d’una renovació permanent de la composició del Grup, per evitar “apoltronaments”, o convertir-se en “buròcrates” parlamentaris.

I al llarg dels anys, he comprovat que tothom està d’acord en la permanent renovació, però “dels altres”. Hi ha ben pocs parlamentaris que considerin adient el seu relleu, i sempre esperen que els arribi després d’aquest mandat, o de l’altre...

Hem d’entendre que els parlamentaris tenen dues funcions molt definides. Una és la de complir amb les obligacions parlamentàries, emanades de les competències del Parlament, la màxima institució catalana. Però, l’altra, suposa ocupar-se del seu territori, i fer de pont entre el partit, els grups municipals, i el Parlament.

El parlamentari ha de conèixer el seu territori com casa seva. L’han de veure, tocar i fer-lo servir constantment, i ha de ser la veu del partit i del Parlament en el seu àmbit territorial. Si vol es pot convertir en la referència /model, del PSC en el territori que li ha tocat representar. Això, lògicament és més fàcil, a comarques que en grans ciutats, però , tot és possible.

I només uns pocs que no tenen territori, han d’ocupar-se dels grans temes parlamentaris o de la organització del Grup.

Hem de reconèixer que la “visibilitat” individual i col•lectiva del Grup Parlamentari ha estat més aviat “apagada”, durant tot aquest temps. Era lògic que el Primer Secretari emprengués una remodelació profunda per canviar aquesta situació. I segur que es podia fer amb millors “formes”. Sempre es poden millorar, però que el fons era necessari, ho dubten pocs militants.

La política com altres activitats de la vida humana, és injusta. Tots ho sabem i tots ho hem vist en els resultats electorals, en molts pobles i ciutats, a nivell d’alcaldes i regidors que han treballat molt bé, i en canvi, no han estat recompensats amb uns resultats adequats.

El mateix ha passat a nivell de país. Tenim de diputats i diputades,persones que varen ostentar alts càrrecs en els governs Maragall i Montilla, amb una gran dedició i més o menys encert, però la imatge de conjunt donada, no és ben recordada per molts catalans. No goso dir, per una majoria de catalans, però sí per un gran nombre de ciutadans. I , just o no, la imatge del Grup Parlamentari havia de canviar sensiblement. I la manera d’actuar i fer d’oposició, encara més.

Per tant, em semblen molt bé els canvis operats, i deploro algunes declaracions en que sembla que alguns tinguessin el càrrec, en propietat, fruit d’uns drets diferents dels que tenim la resta de militants. En política s’hi ha de saber entrar, però sobretot, saber-ne sortir elegantment. Estem al servei del país i del partit. I amb tot el respecte per la bona feina feta per molts dels qui son substituïts , toca fer canvis de fons i de formes, en tots els nivells del partit. I qui vulgui optar a candidat a la Presidència de la Generalitat que es presenti a les primàries. El resultat demostrarà qui té la confiança dels participants i qui no. I ja està.

En quan al nou president del Grup Parlamentari, em fan gràcia les expressions de “perfil baix”, o de “guardador de la cadira” pel proper president del Grup,etc... Conec el Xavier Sabaté de fa més de 20 anys, i estic segur que ens donarà grans satisfaccions en el desenvolupament del càrrec. I va ser un greu error no poder-lo mantenir de Conseller de Governació, perquè d’altra manera haguessin anat les coses, almenys en aquest Departament.

En fi, sort a tots els nous càrrecs del Grup Parlamentari Socialista, i ple respecte per tots els qui han estat substituïts. La tasca feta, ha estat immensa i en uns molt difícils condicions, però la decisió presa pel Primer Secretari, la considero encertada i en el moment necessari.

Joan Roma i Cunill, President del Consell de Fed.XI del PSC






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?