Tuesday, September 18, 2012

 

DESACOMPLEXATS - art. Regió 7






DESACOMPLEXATS

Es evident que explicar, què és i com funciona, un sistema federal requereix més paraules que la simplicitat de “independència = prosperitat”. Aquest és un dels problemes que tenim els socialistes quan ens declarem decididament federalistes. De totes maneres, hi ha vies fàcils d’entendre, si anem a buscar exemples concrets, com és la de mostrar models existents.

Tenim Alemanya, com a model , proper i molt adequat, per entendre què és i com funciona un estat federal. Fins i tot amb alguna asimetria, com la que suposa l’estat de Baviera, equiparable a l’estatus que podria tenir Catalunya, en el marc d’una Espanya federal.

En tenim d’altres de models federals, en EUA, Canadà, Suïssa,etc. I després de molts d’anys de funcionament, el sistema no ha quedat antiquat ni en desús. Al contrari, son els països més adequats per afrontar els reptes presents i futurs. Semblaria, doncs, apropiat copiar aquest sistema de govern.

En això estem els socialistes catalans, i quan se’ns critica tant per no abraçar l’independentisme, el que fem és refermar les nostres creences en una Espanya federal, dintre d’una Unió Europea, igualment federal.

I he de reconéixer que la manifestació de la Diada, va ser clarament positiva en el sentit d’aclarir posicionaments d’alguns dels partits catalans. Això, és bo. Sinó tiren enrere, CiU aposta per la independència. El PP pel centralisme, i el PSC pel federalisme, com sempre ha fet, des de la seva fundació, trenta-cinc anys enrere.

Tres posicionaments, clars. Ara, cadascú ha de mostrar les vies per arribar-hi, i en primer lloc qui governa, Catalunya, el president Mas. Serà interesant comprovar el grau de seguiment intern i extern que té aquesta aposta per la independència, tot i que ara, ja tiren una mica enrere, i tornen al “sobiranisme” o a les “estructures d’estat”, o estat propi, sense dir si és sortint d’Espanya i de la UE, tal com marquen les normes vigents.

Bé, pel que fa el PSC surt d’aquest embat amb uns ànims diferents. Crec que ens hem “desacomplexat” i apostem pel federalisme, sense més embuts, com a única via, viable en els temps que corren.

I és que uns poden fer castells en l’aire, però la realitat és dura i contundent. Pensar que es poden trencar les normes, com i quan es vol, és desconéixer les regles de joc. Aviat ho veurem en el debat de la nació, en el Parlament, o en els propers passos que doni el Govern Mas.

Per part del PSC, i arran la Festa de la Rosa, a la pineda de Gavà amb vint mil persones, es pot concloure que el partit continua tenint la representació més plural del país. Un partit que agrupa catalans de tota la vida, nous catalans procedents de la immigració dels anys seixanta i setanta, i novíssims catalans, vinguts d’altres terres més llunyanes.

Si a tot plegat, hi afegim un notable increment de la militància en els darrers mesos, i la preparació d’unes primàries, per elegir el cap de llista a les eleccions al Parlament, podem assegurar que els crítics, envers les nostres posicions ho son a raó de veure com una força política es manté coherent als seus postulats, i pensa primer en les persones, que viuen en el territori, i no a l’inrevès.

Espanya ,serà federal o no serà, va dir el Primer Secretari Pere Navarro. Estem encara lluny, però ho aconseguirem. I el PSC coneix el camí per arribar-hi. Ara esperem que els altres diguin com arribaran als seus objectius.

Joan Roma i Cunill, President del Consell de Fed. XI del PSC






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?