Tuesday, August 21, 2012

 

PARADOXAL GOVERN- art. Regió 7



PARADOXAL GOVERN
Sort que el president Mas es va envoltar dels “millors” per constituir el seu govern, perquè del contrari, ja no sé on estaríem. Sí, sabem on som, i que el govern no té carta de navegació.
En dos anys, hem esdevingut, la comunitat autònoma més endeutada, i mal gestionada. Dintre de pocs dies demanarem el rescat al govern central, i sense cap mena de vergonya, proclamem l’exigència d’un  pacte fiscal, i perquè no, la plena sobirania, per no gosar dir, la independència. Tot, alhora. Sense cap mena de dubte, no trobarem un cas semblant, en cap moment de la nostra història, ni la de cap altre país o regió europea.
I tothom ja es prepara per un nou onze de setembre que ha d’esdevenir “històric”. Des del govern es pretenia encapçalar una immensa manifestació, sota el lema de reclamar el “pacte fiscal”. Es a dir, el govern, en comptes de governar, es dedica a manifestar-se , intentant convertir-se en el Moisés que vol portar el seu poble cap a la “terra promesa”. En aquest cas, cap el pacte fiscal, i sinó, amenaça Madrid, en portar-lo cap a la “terra incògnita”.
I el poble, lluny de prendre’s sèriament la crida del govern, es dedica a prepar un onze de setembre , multitudinari, però amb reclamacions i visions clarament diferenciades, i amb un elevat percentatge de reclamació independentista. I és que si des del propi govern, cada dos per tres, es proclama la plena sobirania com futur desitjable, i fàcilment obtenible, és lògic que molts s’ho creguin.
Així, doncs, tenim un escenari al davant, enormement complex i enormement volàtil. No hi ha lideratge a Catalunya. I sense lideratge, les veus son molt diverses i disperses, de manera que tot va encaminat cap un nou onze de setembre, immens, seguit d’una gran frustració.
Ni el govern central, pot acceptar el pacte fiscal, com l’explica CiU, ni és imaginable una independència, dintre de la UE, en uns moments en que Espanya està a punt de ser rescatada, i els qui manen i manaran més, des de Brussel·les, volen sentir parlar de més complicacions en un mapa autonòmic, desprestigiat, i criticat, com mai en els darrers anys.
El posicionament del govern de CiU és doblement paradoxal, perquè va enviant missatges de que vol participar en un onze de setembre altament polititzat i reivindicador, però , conscient de que no ha fet els deures ni en el passat, ni en el present.
En el passat, perquè CiU podia haver introduït un “pacte fiscal” valent, durant la redacció de l’Estatut de Sau, i no ho va voler. I després, perquè va tenir la clau de la governació a Espanya, tant en els governs de Felipe Gonzàlez, com en els d’Aznar. De manera que ha perdut, com a mínim, tres vegades la clau decisiva, que ara reclama. Té credibilitat? En absolut. I per tant, si ara i aquí estem en una situació de total insolvència econòmica, financera i per tant, política, es fa difícil imaginar que amb aquestes armes pugui fer un mínim de por o respecte al govern central o al de la UE.
Tenir un govern paradoxal, sense carta de navegació i sense lideratge, comporta un seriós problema per un poble a la recerca de claredat en el seu futur. A no gaire tardar, caldrà anar a les urnes, per canviar-lo.
Joan Roma i Cunill, President del Consell de Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?