Saturday, August 04, 2012

 

INCENDIS I BOLETS - art. Setmanari Berguedà



INCENDIS I BOLETS
Algú es preguntarà què faig barrejant, incendis i bolets. Bé, aquesta barreja, ve a compte de les ocurrències del Conseller d’Agricultura, Sr. Pelegrí , el qual en compareixença pública davant la Comissió del Parlament de Catalunya, per explicar l’actuació contra els incendis de l’Empordà, va formular dues possibilitats per regenerar els boscos cremats.
Una, era portar presos als boscos per destinar-los a la neteja, tala, retirada i recuperació de les zones cremades. Aquests presos, a canvi d’aquesta feina, veurien commutada una part de la seva condemna. No és un invent d’ara, sinó que s’ha fet en anteriors ocasions, en llocs molt determinats, i com a fórmula per reinsertar presos i donar-los-hi una formació que els pogués servir una vegada acabada la condemna.
Una cosa és treballs de formació, i una altra, és fer una feina professional, complicada i perillosa sinó es té la preparació adequada. I tampoc son temps per prendre feina a les empreses del sector. Però bé, com tantes altres coses de l’actual govern, segurament aquesta serà oblidada dintre de pocs dies. La improvisació i les ocurrències son eines habituals del Govern Mas.
La segona ocurrència, ens pot afectar molt més als berguedans perquè tracta d’exigir una llicència per anar a buscar bolets. Es a dir, el Conseller Pelegrí ha ressuscitat el carnet del boletaire, del qual tant hem parlat en els darrers anys.
La ruïna total de les finances de la Generalitat motiva buscar ingressos d’allà on sigui. Després ja es veurà si van destinats a una cosa o a una altra. Pretendre obtenir grans ingressos, per destinar a la recuperació de boscos cremats, o al seu manteniment, imposant unes quotes a tots els boletaires, és ficar-se en un jardí molt espinós.
N’hem parlat moltes vegades en aquestes mateixes pàgines, i la seva implantació seria molt complicada, i la gestió, encara més. No estem en un país, disciplinat ni ordenat , com en altres indrets. Tenim centenars de camins, corriols, carreteres, per tot arreu, amb una immensitat de territori d’impossible control.
No dic pas que dintre d’uns anys no s’hagi d’arribar a limitar l’accés al bosc, o almenys en determinats indrets o èpoques de l’any. Tal com van les coses, res és previsible, però , ara i aquí, plantejar una llicència és provocar a la gent. En plena crisis, amb la gent indignada per multitud de raons, que surti un Conseller proposant una de les poques coses que la gent pot fer, sense haver de pagar, podria tenir conseqüències desastroses.
I no exagero, perquè la campanya de bolets, en comarques com la nostra, és fonamental per aguantar l’economia familiar, de boletaires, restaurants, botigues,hotels, etc. Ara mateix, tothom confia i resa perquè la campanya d’enguany sigui raonablement bona, després del desastre de l’any passat.
Fem-li arribar, doncs, al Conseller el missatge de que ara no toca parlar d’aquest tema. Que si algun dia s’ha de fer, esperi temps millors i condicions més adequades, i un ampli consens entre la societat civil, propietaris i ajuntaments.
La situació i futur dels boscos requereixen una dedicació de la Generalitat que fins ara no han tingut. No busquem imposar una nova taxa als ciutadans per mantenir i protegir un espai , en mans privades, que tenen un ús públic, necessitat de ser degudament atès.
Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà ( Berguedà)





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?