Tuesday, August 14, 2012

 

100 DIES D'UN ALTRE GOVERN - art. Regió 7



100 DIES D’UN ALTRE GOVERN
En tots els països democràtics, hi ha una regla no escrita, de deixar passar els primers 100 dies de govern per comprovar els primers passos d’un nou govern i iniciar l’oposició. Es considera que aquesta primera etapa és fonamental per comprovar el tarannà del nou govern i les ganes de complir o no el programa electoral.
A casa nostra, ja varem poder comprovar com el Govern Mas, incomplia sistemàticament el seu programa electoral, excepte en el tema de la supressió de l’impost de successions. En aquest cas, va córrer a treure’l tot i que li significava un descens de tres-cents cinquanta o quatre-centes milions d’euros. Una xifra prou elevada com per haver-la posposat uns anys, almenys fins haver passat la crisis.
La resta de propostes presentades en el programa electoral han estat apartades, oblidades o deixades per no sabem quan. L’actuació des del primer dia fins ara, al cap de dos anys, ha estat de retallar a tort i a dret.
Estem davant d’un cas clar d’incompliment generalitzat dels compromisos electorals, i en un període de constants rebaixes de l’estat de benestar, presidit per uns deutes brutals que han deixat la Generalitat en una simple oficina gestora, sense capacitat de maniobrar. L’excusa ha estat l’herència rebuda, l’ofec econòmic del govern central i la necessitat de tenir un pacte fiscal. Les culpes son dels altres, i CiU no n’accepta cap de pròpia tot i ser el partit de govern durant vint-i-cinc anys.
No massa diferent és el balanç que podem fer del Govern Rajoy que en només set mesos ha deixat el paper d’Espanya en el nivell més baix de les darreres dècades. No varem haver d’esperar els famosos cent dies per comprovar que res seria com ens havien explicat. I de fet han superat tot el que era previsible, a nivell de mal govern.
Per contra, els socialistes tenim una altra data important per celebrar aquests dies, i suposa un canvi radical respecte els dos exemples anteriors. El dia 15 de maig d’enguany va prendre possessió del càrrec de President de la República Francesa, François Hollande, “un home corrent” de 57 anys, alcalde durant 7 anys de la ciutat de Tulle, i esdevingut Primer Secretari del Partit Socialistes francès l’any 97.
Va concórrer a unes eleccions primàries obertes a tota la militància del partit, lògicament, però també a tots els ciutadans interessats en participar-hi. La valentia i encert d’aquesta iniciativa el va catapultar cap a la presidència de la República, i des d’aleshores ha demostrat una exigència total en el compliment del programa electoral, fins el punt de que en aquests primers cent dies ha aprovat i impulsat les primeres seixanta mesures urgents per redreçar la situació crítica de l’economia i la política.
La credibilitat del seu mandat està fora de tot dubte, i la millor prova és que la prima de risc francesa està entre les més baixes d’Europa i ha aconseguit situar-se com el contrapès a la presidenta alemana, Àngela Merkel. Lluny de recórrer a les retallades el que promou és la inversió i la promoció de les empreses, la millora dels sal.lari mínim, l’edat de jubilació, el reordenament dels sous a totes les empreses públiques, la rebaixa dels sous més elevats del govern i les administracions, l’imposició d’una taxa especial per les grans fortunes...
Uns cent dies radicalment diferents dels viscuts a Catalunya i Espanya. Una altra manera de governar i d’entendre la política. Ell ara mateix s’ha compromès a “moralitzar” la vida pública i recuperar el prestigi perdut... Queda clar que hi ha una altra manera de governar i alternatives als governs d’ara i aquí.
Joan Roma i Cunill, President del Consell de Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?