Tuesday, July 17, 2012

 

PROBLEMÀTICA RIERA DE MERLÈS - art. La Rella



PER UNA RIERA DE MERLÈS RESPECTADA I PROTEGIDA
Portem anys parlant de la problemàtica de la Riera de Merlès. Anys enrere, per culpa de l’alta concentració d’acampada lliure , fins el punt d’haver comptat en alguna ocasió prop de 400 tendes de campanya al llarg d’uns 10 quilòmetres, la qual cosa podia suposar un miler de persones, amb el seus corresponents vehicles, aparcats de qualsevol manera.
Els primers grans incendis a Catalunya, varen fer veure, el greu perill que podia suposar tenir-ne un a prop, i provocar una massacra evident. Els alcaldes més directament afectats per aquesta invasió, varem iniciar una campanya de desincentivació de les acampades, demanant vigilància, sancions, etc.
També varem demanar la prohibició, puix que es tracta d’un espai d’interès natural, però tampoc era fàcil evitar la problemàtica amb gent que parava i desparava tendes en un mateix dia. Finalment, la compaginació de prohibició, vigilància i especialment la instal·lació de diversos càmpings en el recorregut, va resoldre la situació.
Actualment tenim un càmping a Les Llosses, dos a Borredà i un a Santa Maria de Merlès. Suficients per acollir centenars de persones, ben instal·lats i ben protegits, salvaguardant la riera, tal com ha de ser.
El problema, però, s’ha mantingut amb un altre tipus de visitant, que la crisis ha incrementat. Agafar el cotxe, la nevera portàtil, i tota la família, és més barat que no pas anar a alguna piscina, pagar entrada i no poder fer segons quines coses. Per a molts, el país és de tots i a l’aire lliure poden fer el que vulguin. I darrere seu ja vindrà algú que netegi el que han embrutat.
Sota aquest principi genèric, i molt estès en el nostre país, el resultat és de centenars de persones, que han vingut en centenars de vehicles, que aparquen allà on poden o allà on volen, i “gaudeixen” d’un espai privilegiat, on creuen poder fer el que farien en qualsevol altre lloc, sigui protegit o no.
El resultat, son unes quantes tones de deixalles, al llarg de 10 o 12 quilòmetres de riera. Deixalles que contaminen tot l’entorn i poden suposar més combustible en cas d’incendi. Incendi que provocaria una massacra, per culpa del tap que es produiria en diferents indrets.
Bé, tot això és conegut de la Generalitat i dels alcaldes i veïns de la zona. La Delegada Territorial de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat ( abans Departament d’Obres Públiques i Urbanisme) Mercè Terradellas ens ha convocat dues vegades per mirar de trobar solució. No és gens fàcil ni per ella ni per nosaltres, alcaldes. Es varen proposar algunes zones d’aparcament, que no han estat possibles, bàsicament pel refús dels propietaris afectats, però també per la complexitat de tot plegat.
Ara, tenim sobre la taula l’estudi d’una altra proposta, més viable i potser més fàcil de dur a la pràctica, com seria, la de disposar de dues zones d’aparcament, al principi i final ,de la zona més concorreguda de la riera de Merlès, facilitant l’accés motoritzat fins aquests llocs, però limitant l’accés a la resta.
Es una proposta més viable i similar a la que podem veure en altres països. L’he vista a França, Suïssa, Austria, etc, especialment en llocs protegits. Compagina, l’accés a espais naturals, però amb restriccions clares i contundents, si hi ha vigilància i sancions, en cas d’incompliment. Esperem que entre Generalitat – Ajuntaments i propietaris puguem arribar a un acord raonable. El que no pot ser és tirar la tovallola i deixar les coses com estan. Seguirem informant. Bon estiu a tothom.
Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà ( Berguedà)





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?