Wednesday, July 18, 2012

 

ESCOLA DE SALDES - MAL TANCADA -2010


ERROR, MALA FE O TOSSUDERIA ?
Al llarg de la vida política de les persones sobresurten alguns temes que ens han marcat per sempre. Els que fan més mal son aquells presidits per l’absurditat o el desconeixement de la realitat, o per una tossuderia, impròpia d’un representant polític.
En el meu cas, podria enumerar un gran nombre de casos que m’ha tocat viure, per raó dels càrrecs tinguts ( Diputat, Primer Secretari Agrupació del Berguedà, Primer Secretari Fed. XI, etc,  des del 79, Regidor ,i  des del 91, Alcalde de Borredà ).
Avui, vull parlar d’un de ben recent, mostra de fins a quin punt es poden prendre decisions des d’un despatx a Barcelona, absurdes, injustes, i sense escoltar ni el territori, ni els càrrecs de partit i institucionals que coneixen millor la realitat.
El 27 de maig de 2010, l’aleshores Conseller d’Educació, Ernest Maragall signava un Decret EDU / 1762 / 2010, pel qual suspenia l’activitat de l’Escola Pedraforca, de Saldes ( Berguedà). Una escola amb 6 alumnes, nombre similar al que tenien altres escoles de Catalunya, o la més propera a Saldes, l’escola de Gósol.
No explico les reunions, tràmits, gestions al més alt nivell del Departament, i del Partit per tal de fer anul·lar aquest Decret. L’Alcaldessa de Saldes, Dolors González Dana, es va trobar com a principal adversari de les seves reivindicacions de salvar l’escola, al mateix Departament. No solament no va ser escoltada, ni ella, ni els pares i mares, sinó que va ser menyspreada i menystinguda, negant-li el dret a defensar la continuïtat de l’escola.
Es va tramitar l’expedient, amb un munt d’irregularitats, donant veu a càrrecs escolars de la ZER, de la comarca, i de la territorial que no reflectien en absolut la realitat. De res varen servir les queixes, protestes i exigències de modificar el contingut de l’expedient.
Qui tenia raó? Actuàvem els càrrecs comarcals, de la federació XI, simplement per simpatia o “obligació” de partit, a favor dels raonaments de l’Alcaldessa, i del poble de Saldes, governat per un equip de govern socialista?
El Tribunal del Contenciós – Administratiu , la seva Secció Quinta, en sentència 40 /2012 , comunicada el dia d’ahir, 17 de juliol de 2012, dona la raó a l’ajuntament de Saldes, i es pronuncia contundentment contra l’expedient tramitat pel Departament d’Educació de la Generalitat.
No solament no accepta els raonaments del Departament de que l’ajuntament no tenia potestat per intervenir, sinó que recorda tota la legislació vigent en matèria de competències municipals, i considera el Decret 1762 / 2010, com inadequat, per parlar suament.
Però l’Escola Pedraforca de Saldes està tancada. El material va ser traslladat, irregularment a Vallcebre, sense avisar l’Ajuntament de Saldes, i fins i tot apropiant-se de material de propietat municipal...
Es lògic que una decisió com aquesta hagi marcat la nostra Alcaldessa i a tot el poble de Saldes, però també a uns quants de nosaltres, vells militants que varem constatar com hi ha maneres inacceptables d’actuar en política. Haver de recórrer a la justícia per defensar la legalitat, és una de les darreres coses que em faltava veure, sota un govern d’esquerres.
I la realitat era coneguda dels més alts càrrecs del partit i institucionals. L’Alcaldessa de Saldes, així com altres càrrecs institucionals i de partit del Berguedà i la Federació, aixì ho varen explicar per aconseguir la revocació d’una decisió de difícil reversibilitat com es pot comprovar a dia d’avui, dos anys després.
Esperem no reviure decisions i actuacions com les viscudes aleshores. I determinats càrrecs varen demostrar no ser adients per estar en llocs de responsabilitat.
Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà ( Berguedà ). Militant del PSC .





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?