Thursday, July 19, 2012

 

CANVIS ABSURDS I INACCEPTABLES- art. Regió 7



CANVIS ABSURDS I INACCEPTABLES.
Cada setmana el govern central ens depara alguna nova ocurrència, incomprensible pels més veterans i experimentats, en l’àmbit afectat.
Avui voldria parlar de les decisions preses , relatives a l’estructura, funcionament i competències municipals. De fet, en parlaré molt per sobre, a falta de conèixer detalls molt importants, dels anuncis fets. Tots els alcaldes i regidors estem pendents del BOE per saber més, sobre el futur que ens espera.
Però, no és el futur personal o institucional, el que ens preocupa sinó el futur de les institucions que presidim. Es a dir, què passarà amb els ajuntaments, com a centres dels principals serveis que reben els ciutadans de Catalunya, o de qualsevol altre indret d’Espanya.
Es increïble la falta d’informació, de diàleg i consens amb que el PP actua en matèria legislativa, quan sempre, s’ha fet per acord entre els dos grans partits, com a mínim, o fins i tot amb majories més àmplies. Ara, el PP considera que pot trencar tots els consensos institucionals, sense cap mirament.
Però, el que és més indignant, és l’absurditat de molts canvis. El desconeixement o la mala fe que els presideix perquè no tenen cap justificació ni raó de ser. Veiem-ne alguns exemples.
S’ha anunciat amb grans titulars, la reducció del 30% del nombre de regidors dels ajuntaments, en les properes eleccions municipals de 2015. Absurd, il·lògic i sobretot negatiu per tots els ajuntaments i la societat en general. I no representarà cap estalvi. Però complicarà el funcionament dels ajuntaments i disminuirà la presència de forces polítiques minoritàries. Es a dir, farem uns ajuntaments menys representatius.
No hi haurà estalvi perquè la immensa majoria de regidors no cobren i per tant no representarà cap rebaixa en la despesa municipal. I si ja ara no és fàcil administrar un ajuntament amb la gent que som, encara serà més complicat, amb menys representació.
En quan a competències, se’ns diu que les reduiran, en temes tant essencials com educació, serveis socials, cultura, joventut, etc. Qui les assumirà? O és que es busca que no existeixin i per tant els ciutadans deixin de tenir aquests serveis, fins ara municipals?
 I si no son eficients els ajuntaments, amb els serveis que tindran, aquests podran ser traspassats a els diputacions. Algú ha pensat en l’absurditat de la proposta? En el sobrecost que tindrà, allunyar els centres de decisió i gestió cap a la capital? I algú creu que les diputacions se’n podran fer càrrec?
Es volen “controlar” els ajuntaments des de Madrid, per mitjà dels interventors, els quals dependran més del govern central que del propi ajuntament. Es que pretenen, convertir els alcaldes en simples “gestors”, supeditats al control i supervisió central? Volen reviure els vells temps dels governadors civils, supervisant actes de plens i decisions de l’equip de govern ? Tants anys lluitant per una democràcia plena, i arrelada al poble per ara portar-nos per camins absurds i ben poc democràtics?
Hem d’esperar i veure tota la lletra dels anuncis fets. Si les coses van per on diuen alguns màxims dirigents del PP, les línies vermelles s’hauran trencat, i els alcaldes i regidors no podrem acceptar el desmantellament d’un dels tres nivells de l’estat.
Els alcaldes hem estat elegits per defensar els nostres conciutadans, i no per fer de simples gestors. Som polítics, i hem de tenir l’autonomia que garanteix la Llei de Bases de Règim Local: la nostra Constitució. Sinó podem decidir el present i futur dels nostres municipis, no podem continuar en els càrrecs. Canviar les regles de joc per convertir els ajuntaments en figures de palla, a les ordres d’altres administracions, no ha estat mai en les nostres ments ni en les batalles per aconseguir una autèntica democràcia.
Els partits han de respondre de manera contundent a l’atac més ferotge , injust i absurd des de la recuperació de les llibertats. Siguem conseqüents.
Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà ( Berguedà).





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?