Wednesday, June 20, 2012

 

Recordant el Romaldo - Un any després

El proper diumenge dia 24, farà un any que el Romualdo Freixa ( en Maldo) ens va deixar. Un home d’una gran noblesa, coneixedor de la història del poble, com pocs, servicial a més no poder, honest a carta cabal. En definitiva, un ciutadà exemplar.
Degut a la pèrdua del pare, es va haver de posar a treballar als 14 anys , agafant l’ofici de forner i continuant-lo fins just, dos anys abans de morir. El Forn de Cal Freixa, ha estat un referent de qualitat, varietat i servei al poble, participant en totes les festes, aplecs i esdeveniments del municipi.
Malgrat els pocs estudis que va poder realitzar, la seva cultura era molt àmplia, en multitud d’àmbits, però molt especialment en el de la història, arquitectura, art, i paisatge. Un autèntic enamorat de Borredà, i la seva gent.
Va estar 8 anys de tinent d’alcalde, i va ser, membre fundador de l’Agrupació de Defensa Forestal Sobrepuny ( la núm 47) de les primeres de Catalunya. I se’l va elegir president d’aquesta ADF des de la seva fundació fins a la seva mort. Prop de 25 anys de servei a la protecció i defensa de la natura.
També fou molt actiu en altres àmbits, com els Amics del Romànic, Creu Roja , etc. Etc. I va participar en totes les mogudes, impulsos, protestes, concentracions, etc, que es varen dur a terme a la comarca del Berguedà o a tot Catalunya en defensa de la llengua, la història i cultura catalanes.
El dia del funeral, com alcalde, ja vaig elogiar la seva vida, i el record que tindríem d’ell durant molts i molts anys. També ens varem comprometre a complir un desig, que a ell li hauria agradat de ben segur: un concert del seu gran amic, en Carles Cases. Un ciutadà de Borredà des de fa molts anys, amb el qual el Maldo podia conversar durant hores i hores.
Farem realitat aquesta promesa, el proper diumenge dia 24 a les 7 de la tarda, a les escales de l’església parroquial de Borredà. Just a recer de la façana romànica, amb la porta original, i en un dels espais més entranyables del nostre poble.
El músic i compositor Carles Cases oferirà un concert , en record del Romaldo, amb composicions de Lluís LLach, arranjades a la seva manera. Un concert que enllaça l’estimació del Maldo per les cançons del cantautor, amb la vocació de músic que li va néixer al Carles Cases escoltant Llach, a Borredà, just a 50 metres d’on farem el concert.
Volem d’aquesta manera deixar palpable el magnífic record que tenim d’un home que, malgrat no tenir cap propietat, va defensar el poble, els boscos i la natura, en general, com si fos tot seu. Un any després, et RECORDEM ROMALDO.
Borredà, 18 de juny de 2012.

Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà.

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?