Saturday, June 30, 2012

 

CAP UNA EUROPA FEDERAL - art. Regió 7FEDERALISME, A PATACADES.
Estem assistint, en viu i en directe, a la formació d’una nova realitat política que algun dia es dirà Estats Units d’Europa, o nom similar. Segurament haguéssim volgut un naixement més “serè i de manual”, però de les crisis solen sortir solucions, inicialment, no previstes.
Ens trobem, doncs, immersos entre l’estranyesa per una crisis , dura com mai havíem vist, i albirem una nova realitat que es va fent realitat a mesura que la crisis s’endureix i posa en perill els fonaments de la Unió Europea. Davant d’un perill imminent o es reacciona o es sucumbeix, i cap Estat té tendències suïcides. Almenys de moment.
Pels qui ens agrada la història i repassar moments claus de cada poble, podem recordar que la formació del que son els Estats Units d’Amèrica ( EUA), va durar seixanta-cinc anys. Dels tretze Estats originals als actuals cinquanta, varen passar moltes coses, molt de temps, i fins i tot una guerra civil. No menys complicat ha estat el procés per arribar on estem, amb dues guerres mundials, i un llarg trajecte de formació d’una Unió Europea.
Però, estem en una confederació d’Estats, no en una realitat estatal, clàssica. Aquesta situació provoca enormes dificultats i diferències entre els membres que en formen part. I toca avançar o llançar la tovallola. La segona opció seria la debacle, el fracàs de tots els esforços realitzats pels pares de la Constitució Europea i esdevenir totalment dependents de les altres potències mundials.
No sembla que ningú ho vulgui, encara que hi ha dirigents ben poc europeistes, i desitjosos de treballar, casa en dintre, en comptes de casa en fora i en benefici de tots. Podem comprovar com la victòria contundent de François Hollande ha permès desencallar l’eix França – Alemanya i tirar endavant propostes noves, i clarament comunitàries.
La rigidesa i domini alemany, ha donat pas a posicions més flexibles i possibilistes de cara a facilitar una millor entesa entre tots els països europeus i marcar uns altres ritmes de compliment de les obligacions fiscals i financeres. I ara ja es reclama clarament crear els instruments que han de deixar pas a la creació d’una Europa federal, i abandonar la confederació que tenim ara.
Es un pas necessari, útil i urgent. El sistema federal és el millor per resoldre les dificultats actuals. Ja son moltes les veus que reclamen un Banc Europeu amb poder sobre tots els nacionals. O un ministeri d’Economia que garanteixi sistemes fiscals i financers , en sintonia uns amb altres, i sotmesos a un control central. I així, d’altres elements clarament supraestatals, via lògica i obligatòria per esdevenir els Estats Units d’Europa.
D’entre tot el dolent que veiem cada dia, aquest és un missatge positiu i engrescador. Es la única via per poder sortir de la situació en que ens trobem i ser capaços de parlar de tu a tu, amb les altres potències mundials. I d’aquí cap a la construcció d’una sola realitat plurinacional, hi ha un sol pas, precedits de molts altres passos que s’estan donant aquests dies a Brussel·les. Anem cap un clar federalisme europeu, ni que sigui a patacades, obligats per les difícils circumstàncies que ens ha tocat viure.
Joan Roma i Cunill, President del Consell de FEd. XI del PSC

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?