Friday, March 09, 2012

 

SUPRESSIÓ DE SERVEIS - art. La Rella

CAPITALITAT ESCAPÇADA
Es lògica la reacció de pagesos i ramaders, davant la decisió presa pel Departament d’Agricultura de tancar l’oficina de Prats. I no solament dels més directament implicats, sinó també de la societat civil i política, en general.
Amb l’excusa de la crisis, s’estan prenent decisions que esdevindran irreversibles amb els pas dels anys. Quan un servei es tanca, difícilment qui ve darrera, el torna a posar. Ara hi ha un local habilitat, personal i material, fent les funcions que li son pròpies, deixar que el tanquin i esperar la seva reobertura, en millors temps, esdevé il•lusori.
I en aquest tancament s’hi pot veure, no solament l’incompliment d’una promesa electoral, sinó la voluntat de centralitzar serveis, i allunyar-los de la gent que els necessita.
Ens omplim la boca, parlant d’autonomia, independència, i capacitat de decisió, de cara en fora, però quan es tracta d’aplicar aquests principis, dintre del propi país, aleshores tot falla.
Mireu, queden pocs pagesos i ramaders a Catalunya. No més de 65.000 persones, en un territori que acull 7,5 milions d’habitants. Parlem, doncs, d’un sector estratègic, o si voleu ser més dramàtics, d’un sector en vies d’extinció.
Si volem un país equilibrat, independent en algunes matèries essencials, necessitem preservar el sector primari. I el Lluçanès és un territori amb un bon futur si se’l sap cuidar. Ara bé, si en comptes de facilitar la feina , la compliquem als pocs que queden, demostrem anar en el sentit contrari.
Un pagès, a dia d’avui, li toca dedicar un grapat d’hores a la setmana fent gestions davant l’Administració. Si fins ara les podia fer a Prats, la feina era més fàcil, si a partir d’ara per qualsevol cosa ha d’anar a Berga o a Vic, les hi compliquem, no solament a nivell de feina, sinó també a nivell de diners. No és igual fer 8 o 10 quilòmetres que fer-ne el doble.
Però, en uns moments en que la gent voldria tenir una comarca pròpia, resulta que li treuen un dels serveis de capitalitat. Estaria bé, que els alcaldes de CiU a la comarca, es mobilitzessin i exigissin al Govern un canvi de decisió. Es fàcil des d’un despatx a Barcelona, modificar el mapa administratiu del país, però darrere aquest mapa hi ha persones i serveis. I algú els hi ha de fer entendre.
En resum, que si anem acceptant, amb resignació cristiana, les retallades en tots els àmbits i sectors, sense protestar ni exigir canvis, perdrem molts dels serveis que ha costat anys guanyar-los. Ara parlem de l’Oficina del Departament d’Agricultura, qualsevol altre dia parlarem de retallades, en sanitat, educació, etc, i alguns , sobre un mapa diran que esteu prou a prop de Vic, com perquè agafeu el cotxe i resolgueu els temes allà, i no aquí.
Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà ( Berguedà).





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?