Thursday, March 08, 2012

 

POLÍTIQUES D'IGUALTAT - revista Celsona

POLÍTIQUES D’IGUALTAT
Hauríem d’aconseguir no haver de celebrar cada any, un dia especial dedicat a les dones, però queda lluny aquest objectiu. Molt lluny, a la vista de com van les coses , tant aquí com a fora.
No és acceptable temes tant essencials, bàsics i elementals com que “ a mateix treball, mateix sou”. Com és possible que encara a dia d’avui, en el nostre país, existeixin sous diferents, en funció de ser home o dona?
Perquè no s’intervé de manera contundent contra totes les empreses que apliquen aquesta discriminació?. Semblaria el més fàcil començar per anul•lar aquesta diferenciació, ben evident, consultant les fulles de sal.laris.
Si, en un tema tant bàsic, tenim un problema, en tenim molts més , molt més complicats de resoldre. I tenir un dia específic per reflexionar, valorar i impulsar noves actuacions, no va malament. Es una oportunitat per posar de relleu el que s’ha aconseguit en aquest any, i què es pot fer de cara l’any vinent.
No està generalitzada la política d’igualtat, en tots els sectors i àmbits. Se’n parla molt, però els avenços son mínims. I ara mateix, el PP, no té cap intenció d’actuar en conseqüència. Es més, en molts aspectes veurem retrocessos en moltes de les conquestes ja aconseguides i que crèiem irreversibles. Hi ha ben poques coses irreversibles, i ho estem veient, en matèria de protecció contra la violència domèstica, política de dret a l’avortament, de no segregació per raó de sexe, etc.
I ja no parlem de polítiques en països més llunyans, on la discrimació es pretén vendre com tradició, arrelament als costums ancestrals, i altres expressions que simplement busquen perpetuar el sotmetiment de la dona a l’home, i allunyar-les de temes tant essencials com son l’educació, i l’alliberament personal i col•lectiu.
Tornant a casa nostra, hem fet avenços raonables, en molts àmbits, però no estan consolidats. Convé estar atents a no perdre res del que s’ha aconseguit, i d’aquí les prevencions davant canvis legislatius que poden tornar les dones a temps passats.
Si mirem els mapes d’implantació de les polítiques d’igualtat, podrem comprovar, avenços en àmbits importants com el de la política, si bé, en situació de clara minoria, o de presència en òrgans de govern d’empreses públiques o privades, on son una petita minoria, i ja no diguem a la judicatura, o en altres sectors rellevants.
Tot arribarà, diuen alguns, mentres fan el possible per evitar els canvis necessaris. El cert és que només amb canvis legislatius s’aconsegueix conquerir la igualtat. HI ha massa reticències, i massa mandra a impulsar la presència de dones en els òrgans de govern en tots els àmbits. El procés, és massa lent. Toca, doncs, accelerar-lo, i la millor via és la legislativa.
En aquesta setmana , més que de celebracions, ha de ser reflexió i debat, per aconseguir el gran objectiu d’equilibrar la presència de la dona, en tots els sectors i àmbits de la societat. La visió de la dona és fonamental per millorar la manera de governar el país, les empreses, i la societat, en general.
Agrupació Socialista del Solsonès.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?