Wednesday, March 07, 2012

 

ATRACTIUS CULTURALS - BORREDÀ- revista Tasta

BORREDÀ – TURISME CULTURAL
Des de fa anys, s’està produint un canvi evident en el món del turisme i cada vegada és més habitual, buscar “excuses” culturals, per anar a visitar un poble o ciutat. Aquest és un fenomen global, molt a tenir en compte, en el nostre territori.
En el cas nostre, la restauració de l’església romànica de Sant Sadurní de Rotgers, ha comportat un augment evident de les visites turístiques . A dia d’avui, aquest monument és el quart més visitat de la comarca del Berguedà. Queda clar, doncs, el benefici d’haver invertit uns diners públics en un monument com aquest.
Però, no en tenim prou de tenir un monument important. Volem oferir nous atractius culturals, com excusa per recuperar altres monuments, existents en el terme municipal. Aquest és el cas de l’antiga església de Salselles, situada en un extrem del terme, just a tocar dels municipis de Lluçà i Sant Martí d’Albars.
Aquesta vella església, abandonada des de fa més de 40 anys, és motiu d’una primera actuació de preservació i consolidació, per part del Servei de Patrimoni Local de la Diputació de Barcelona, amb una inversió de 26.000 euros.
L’objectiu és consolidar les restes, i poder-les fer visitables amb total seguretat. D’aquí la propera inversió de 40.000 euros en els propers anys, fins tenir-la en prou condicions com perquè esdevingui un altre destí cultural.
I ben sabut és l’increment del turisme “senderístic “ en els nostres territoris, de manera que el GR 4, i altres camins han esdevingut punts importants d’atracció i activitat. En aquest àmbit, l’ajuntament de Borredà, ha aconseguit l’ajut de la Diputació de Barcelona per redactar el projecte de restauració del Pont de Sant Joan. Un pont sobre la Riera Margançol, que suposa enllaçar el poble amb el Monestir de La Portella ( La Quar).
Fet el projecte, preveiem poder-lo dur a terme dintre dels propers anys, per recuperar les velles baranes de pedra que tenia, i restaurar les parts més danyades del monument, per donar-li una nova i llarga vida.
I una altra de les actuacions previstes, és la de restaurar el Pont de Roma. Un pont romànic, sobre la Riera de Merlès, de tres ulls, situat en un paratge d’una gran bellesa i espectacularitat. Aquest pont mereix una actuació àmplia i ben planificada, amb una proposta de desviar l’actual camí de la Riera de Merlès, per evitar el pas dels vehicles per aquest indret. Es una de les actuacions previstes pel proper mandat municipal.
Com es pot veure, tenim un poble amb un important llegat cultural – monumental, digne de ser restaurat , preservat i posat a l’abast dels visitants. Es lògic, doncs, continuar la feina iniciada anys enrere, fins tenir tots els monuments en les degudes condicions. El llegat històric, suposa una riquesa de primer ordre, pel present i futur del poble, en una etapa en que el turisme suposa el principal motor de l’economia de Borredà.
Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?