Sunday, February 05, 2012

 

NOVA ETAPA

NOVA ETAPA
Sense cap mena de dubte la celebració del Congrés del PSOE obra una nova etapa, difícil, però plena d’oportunitats si se saben aprofitar. Es cert que la gent del partit està en una situació complicada, anímica i organitzativament parlant. Però, altres crisis hem superat, i també ho farem amb aquesta.
En primer lloc cal fer una llarga i detinguda reflexió sobre l’acció de govern dels darrers anys. De ben segur moltes de les decisions s’havien de prendre a la vista de la situació general a nivell europeu i mundial, però hi ha coses que no les hem fet, o les hem fet malament.
Aquests dies, podem veure com el Ministeri d’Economia ha pres una decisió que molts esperàvem l’hagués pres el govern socialista, com és la de retallar dràsticament els sous dels directius de Caixes i Bancs que han fet fallida. No es podia entendre com després d’anys de mala gestió, encara podien ser premiats amb grans sous, o amb indemnitzacions o pensions mil.lionàries.
Com és que des del govern no es va dur a terme una actuació ràpida i contundent contra aquestes comportaments que a part d’injustos , provocaven un autèntic escàndol entre tots els ciutadans, molts d’ells a l’atur. Es fa difícil de justificar sous de més d’un milió d’euros, o pensions de 10 o 15 milions.
En fi, s’ha estat feble amb els forts, i això no era propi d’un govern socialista. Repeteixo que la crisis ha estat la causa principal de la derrota socialista, però no la única causa. Cal ser un model d’austeritat, coherència i treball en els propers anys. No es pot permetre cap abús de càrrec ni cap despesa inútil, després d’anys d’inversions poc meditades o poc justificades.
No podem despatxar amb quatre mots el fet de que moltes institucions tiressin endavant grans projectes, sense un mínim de planificació ni previsió de futur. El manteniment de tot plegat, farà inviables en molts casos aquests equipaments i donarem un mal exemple a la gent que els tingui a la vora.
Ara toca, també participar en el debat polític amb una claredat i cruesa com mai hem fet. No tenim res a perdre en ser contundents a l’hora de defensar els més febles, en un moment en que molta gent no té el més indispensable per viure.
Per exemple, hem de ser capdavanters en matèria de protecció a la vivenda. No pot ser que qualsevol de les entitats financeres que han fet fallida per la seva mala gestió, ara siguin els més rigurosos a l’hora de defensar les hipoteques i no dubtin a fer fora de casa a famílies que no tenen on anar.
La vivenda ha de ser salvada de totes les accions que podem veure dia rere dia, afectant la gent més humil. Ha d’haver-hi moratòries, o pas de règim de propietat a règim de lloguer, per poder continuar en el mateix lloc.
S’ha de desencallar el crèdit als ajuntaments, però també a totes les empreses mitjanes i petites que ara han de tancar per culpa de la falta de crèdit. Tots sabem d’empreses que properament hauran de tancar per no poder portar certificacions a descomptar, o no poden fer pòlisses de crèdit, etc.
Es impensable no reobrir l’aixeta bancària, després de les bestieses fetes en multitud d’actuacions ben impròpies d’una entitat financera.
Son moltes les faltes comeses, per acciò o omissió. Ara tenim governs de dretes a pràcticament tot arreu. Es hora de que el partit socialista actuí d’una manera contundent, donant exemple d’austeritat, coherència i connexió amb la gent que més pateix la crisis.
Si ho fem així, poc a poc la confiança retornarà, i podrem iniciar la segona etapa, la de consolidació del partit i esdevenir alternativa. Es hora de demostrar-ho amb fets.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?