Friday, February 03, 2012

 

LES PRESSES MAI SON BONES- art, La Rella

LES PRESSES NO SON MAI BONES
Sembla que faci quatre dies que ens hàgim adonat de que no érem rics, sinó més aviat pobres, i ara es vol estalviar tot el que s’ha gastat de més, en els darrers 15 o 20 anys.
D’aquí les presses per retallar de tot arreu, sense mirar si el que es retalla és bàsic o no, o si farà perdre més diners dels que permet estalviar. El pànic s’ha apoderat del govern, i mala cosa quan qui ha de marcar el camí, està angoixat per veure si podrà pagar les nòmines de cada mes. I és exactament el que passa ara mateix, tant a nivell de Generalitat com del Govern Central. I de retruc el problema també el tenen els ajuntaments. Ara veurem perquè.
Tot i alguns pèssims exemples donats per un conjunt d’ajuntaments, el cert és que la majoria han estat raonablement gestionats. Si passegem una mica pel Lluçanès o per qualsevol altre territori català podrem veure l’ immens canvi produït en els 32 anys de democràcia municipal.
Ara bé, bona part de les grans obres, els ajuntaments les han pogut fer gràcies a les aportacions fetes per la Diputació de Barcelona i la Generalitat, en primer lloc,i del Govern Central o la Unió Europea en altres casos. El gran problema és que les obres fetes darrerament , la Generalitat no les pot pagar. Ha quedat sense diners, i pagarà quan pugui. I aquest quan pugui , pot representar un any, un any i mig o dos. Un desastre pels ajuntaments i de retruc per totes les empreses afectades.
Però bé, l’anunci del principi, ve a compte d’alguns canvis que alguns voldrien fer per tal d’estalviar més o gastar menys, creient que han trobat una gran solució. Han mirat el mapa municipal i s’han dit: a Catalunya tenim 947 municipis, doncs, bé, ajuntem els més petits, i ja està. L’estalvi serà immens. Si en comptes de 947, en queden 300 o 350, l’estalvi serà monumental, i tot anirà més ràpid. Sobrarà personal, i tot tindrà un aprofitament més gran.
Aquesta dieta, a part d’enormement conflictiva, seria enormement lenta, i no produiria cap dels grans beneficis que els seus defensors proclamen. Posats a fer mapes nous, seria com proposar que Prats fos l´únic municipi de la comarca i tots els ajuntaments propers desapareguessin , integrats dintre d’un de sol.
Algú creu que amb una solució com aquesta, tindria els mateixos serveis, la mateixa atenció, la mateixa proximitat i coneixement dels problemes i les solucions d’on viu ara? Doncs, bé, hi ha qui té al cap aquesta proposta, no solament a Catalunya sinó a tot Espanya. A tot l’estat hi ha poc més de 8.000 ajuntaments, hi ha qui somia en deixar-ne 2.500 o 3.000. Per tant, que ningú cregui que estem parlant de política ficció. En els propers mesos i anys veurem coses que mai haguéssim imaginat, i es vendran com solucions a la crisis.
I alguns tenen pressa per fer coses per les quals no hi ha hagut temps en 30 anys. I les presses mai son bones i menys en temps de crisis. Estiguem atents, no solament al tema d’avui sinó a d’altres que aniran venint, justificats pels temps excepcionals que ens ha tocat viure.
Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà ( Berguedà).





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?