Wednesday, February 01, 2012

 

ANAR MÉS LLUNY - art. Regió 7

ANAR MÉS LLUNY
Portem mesos aguantant estoicament el xàfec de retallades procedents de tot arreu, i ja ens avisen de que volen anar més lluny. No se sap què vol dir aquest “més lluny”, però no indica res de bo, en quan a compaginar retallades amb canvis estructurals de llarg recorregut.
Llegim i escoltem grans economistes dient que només amb retallades anem directament a una gran recessió. Semblaria, doncs, convenient rectificar les polítiques i compaginar les retallades amb inversions en elements estratègics que creïn riquesa i ocupació.
Mentrestant esperem, semblaria oportú repensar algunes de les planificacions fetes en anys de bonança, o sota influències, més nostàlgiques que no pas pràctiques. Ho dic a nivell català.
Tenim un munt d’exemples de presa de decisions no prou ben meditades ni posades en pràctica,i que, tanmateix han costat molts de diners, i obliguen a ser reconsiderades, en el punt on estem.
Som un país petit i no ens podem permetre unes estructures com si fóssim, grans. Potser ha arribat el moment de deixar l’ordenació territorial en les quatre províncies actuals, descentralitzant la de Barcelona, per la seva magnitud i la de les Terres de l’Ebre per la seva especificitat, però oblidant les regions o vegueries.
Igualment deixar les quatre diputacions, tal qual, especialitzades en ajudar els ajuntaments. I desmuntar els consells comarcals, en tant que estructures polítiques, per convertir-los en mancomunitats, dedicades a gestionar serveis supramunicipals.
Res més, ni res menys. Alguns pensaran que també hem d’ajuntar municipis. En tenim molts, és cert, però no és el cost dels ajuntaments el que resoldrà la situació econòmica de les administracions en general. I la mancomunació de serveis, ja abarateix el funcionament municipal.
Però, caldria anar més lluny, en altres temes més delicats. Es lògic tenir tants cossos policials ? Hi ha petits països amb una sola policia que fa les funcions de les municipals, els Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil.
Es lògic tenir tantes Conselleries? I tantes Direccions Generals? I Tanta paperassa per temes que podrien ser minimitzats al màxim. Tenim una inflació de gestions, tràmits i burocràcia que encareix no solament les administracions, sinó tota l’activitat de la societat civil, en general.
Hem de tenir “consolats” en diferents llocs del món ? Son productius, o son mostres d’un país sense estat. Ens podem permetre despeses per aparences externes ?
Hem de tenir una multitud d’organismes, i empreses públiques per donar uns serveis que podrien donar altres administracions, més properes als ciutadans, com son els propis ajuntaments ?
En definitiva, l’estructura del país, s’ha de remodelar en funció de les necessitats, i de la capacitat econòmica. I hem de fugir de somnis de grandesa, que en molts casos ens han portat a fer projectes poc realistes i poc sostenibles, econòmicament parlant. Fer coses, pensant que algú vindrà després i les pagarà, ja no és possible.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?