Monday, January 23, 2012

 

SENSE INVERSIONS AL SOLSONÈS - art. Celsona

UN ANY O MÉS, EN BLANC.
Com hem pogut veure en els pressupostos de la Generalitat per aquest any, les inversions al Solsonès, brillen per la seva absència. No és la única comarca, sinó, una norma molt general. No hi ha diners, no hi ha inversions. I qui en faci, amb subvencions de la Generalitat, ha de saber que no les cobrarà fins al cap de 15 o 20 mesos. Aquesta advertència ens la fan des dels departaments corresponents, molt especialment des de Governació que és de qui depèn el PUOSC ( pla únic d’obres i serveis).
Des de fa un any, coincidint amb l’entrada al govern de CiU, els ajuntaments no saben quan cobraran de la Generalitat. En l’anterior mandat es va fer un important avenç en la transparència i informació de la Generalitat, mitjançant la creació d’un web en el Departament d’Economia i Finances, que tots els ajuntaments i empreses podien fer servir per informar-se dels pagaments previstos: import i data de pagament.
Un sistema molt fàcil d’utilitzar i que permetia planificar les previsions econòmiques. Podíem comprovar els deutes pendents, i la data de cobrament, sense haver de trucar constantment per demanar aquestes dades.
Ara, el web continua funcionant, però l’habitual és que no tinguem data de pagament. I els imports que la Generalitat deu, arriben amb retards de mesos. Els funcionaris tenen ordres de retrassar al màxim els pagaments i per tant, cada departament guarda un temps els documents comptables, per evitar pressions sobre Economia, i així repartir-se les culpes entre uns i altres. El resultat, és que ningú sap quan cobrarà. I així paralitzem una part important del país. En primer lloc als ajuntaments als quals la Generalitat els deu entre 750 i 1.000 milions d’euros. En aquest tema tampoc hi ha acord, perquè la falta de transparència del Govern Mas, és més que evident.
I tothom pateix per aquesta situació. Si els ajuntaments no cobren, no poden pagar, i si les empreses no cobren, no poden continuar treballant i han de tancar. Aquesta roda infernal no té data de caducitat. Es més, si fins ara, era habitual cobrar amb un any de retard, els nous terminis pugen fins els 15 o 20 mesos. Uns terminis impossibles de comprendre i de gestionar. Molts ajuntaments s’hauran de plantejar el donar de baixa les subvencions que tenen per no poder fer front a les obres previstes.
Tenim, doncs, diversos problemes greus al damunt. Els pressupostos de la Generalitat de l’any passat i d’aquest han deixat en blanc diverses comarques de Catalunya, entre elles el Solsonès. Per tant , a finals d’any portarem dos anys en blanc, i tot indica que continuarem per aquest camí algun any més. Es massa fàcil dir que el motiu és l’herència trobada. Aquesta excusa es pot fer servir durant uns mesos, però no al cap d’un any o dos. La Generalitat té capacitat impositiva si vol, i no oblidem que una de les mesures urgents, presa al cap de pocs dies d’entrar a governar va ser anul•lar l’impost de successions, un impost que aportava prop de 200 milions d’euros a l’any, procedents de les famílies més riques del país. I la Generalitat ha de saber gestionar millor, i tampoc en aquest camp ha estat un exemple, en el llarg període de Governs Pujol, o ara mateix, amb el president Mas.
I no oblidem que d’aquells governs i maneres d’administrar hem arribat als dies presents, amb similars fórmules. Cal una profunda modificació de les administracions públiques, començant per la Generalitat, i una lleial col•laboració i coordinació amb els ajuntaments. Estem lluny d’aquests objectius.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?