Thursday, December 15, 2011

 

PRIMERA ACTUACIÓ A SALSELLES- art. La Rella

PRIMERA ACTUACIÓ A SALSELLES
Una vegada signat el conveni entre el Bisbat de Vic i l’ajuntament de Borredà, la Diputació de Barcelona, per medi del Servei de Patrimoni Local ha demanat llicència d’obres per fer la primera actuació a l’antiga església, de l’antic municipi de Salselles que l’any 1898 va ser agregat a Borredà. Des d’aleshores l’església, juntament amb la resta de cases i territori formen part del nostre municipi.
De fet més que obres, l’actuació consistirà en evitar la degradació de l’edifici, i evitar la caiguda del campanar i de la volta principal de l’església. Es a dir, s’apuntalaran les parts més sensibles, i es protegiran les parets i volta, per evitar que la pluja pugui empitjorar la seva situació. Especialment la del campanar.
Els treballs s’han adjudicat a l’empresa Pendís de Bagà( Berguedà). Una empresa especialitzada en restauració de monuments, amb un llarg historial en aquest àmbit. La Diputació ha concedit una primera subvenció de 26.000 euros i dintre de poques setmanes, em reuniré amb el Diputat de l’Area per sol•licitar un nou ajut de cara l’any vinent per poder continuar les obres.
De fet, la intenció de l’ajuntament de Borredà, és la de complir la promesa feta a la gent que participa en la campanya de “Salvem Salselles”, i a l’alcalde de Sant Martí d’Albars i alcaldessa de Lluçà, a més de tots els qui cada any venen a l’aplec de Salselles. I la promesa es vol concretar , no en la reconstrucció de l’església, sinó en la seva preservació i seguretat . Es a dir, preservar les restes, fer-les visitables, i adequar una de les antigues capelles com a lloc per fer la missa de l’aplec i posar una rèplica de la Mare de Deu de Salselles que es guarda en el Monestir de Lluçà.
Bé, malgrat la crisis, i les retallades de pressupost en totes les institucions del país, podem anunciar aquesta primera actuació i preveure noves aportacions, en els propers anys, fins aconseguir culminar el nostre compromís.
Va ser una llàstima no protegir el monument en el seu moment, però , en la mesura de les possibilitats evitarem la seva desaparició.
També, aquesta actuació hauria de servir de toc d’alerta per molts altres monuments que tenim per aquestes terres i es troben en perill de degradació irreversible. Sovint, no ens donem compte de fins a quin punt hauríem d’estar orgullosos del que varen construir els nostres avantpassats, i la obligació que tenim de traspassar-los a les generacions futures.
Quan desapareix un monument del passat, desapareix una part de la nostra història i de les nostres arrels.
Salselles havia estat un municipi pròsper, amb més de 200 habitants a finals del segle XIX, i l’església era una mostra de la seva prosperitat. Ara tenim l’ocasió de salvar l’edifici més representatiu d’aquell municipi. Esperem poder-ho completar dintre d’aquest mandat municipal.
Aprofito per desitjar a tots els lectors de La Rella, un Bon Nadal i un Pròsper Any Nou 2012.
Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà( Berguedà).





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?