Tuesday, November 01, 2011

 

CREACIÓ D'UNA AGÈNCIA- art. Berguedà Actual

UNIFICACIÓ D’ORGANISMES
En els 32 anys de democràcia municipal, hem vist néixer, créixer i desaparèixer un bon nombre d’organismes, destinats a promoure determinades activitats o sectors de la comarca.
Qui no recorda les reunions tingudes a l’ajuntament de Berga, en el Castell , o en altres indrets, des de la Mancomunitat de Municipis del Berguedà, passant per Consorcis, Patronats, Consell Comarcal, i un llarg etcètera, tant a nivell públic com privat.
La creació del Consorci de Formació i Iniciatives Cercs- Berguedà fou fruit d’aquells temps, i aquelles preocupacions , després modificades i innovades fins a realitzar l’actual tasca pluridisciplinar a nivell de tota la comarca.
Precisament vull centrar-me en aquest Consorci, per demostrar que el que va néixer amb unes funcions, pot ser transformat per realitzar-ne unes altres de més àmplies si així el territori ho requereix.
El mateix passa amb els Consorcis de Turisme, nascuts en base a realitats diferents i objectius diferenciats, però que ara podrien perfectament ser fusionats. Així ho varem manifestar alguns alcaldes en la primera reunió del Consorci de l’Alt Berguedà.
Arribats en aquest punt, i amb les actuals circumstàncies, la unificació d’organismes ja no és una voluntat sinó una necessitat. I urgent. De fet fa uns quants anys que en parlem i per diverses causes, no s’ha dut a terme.
La Diputació de Barcelona fa uns quatre anys va fer una proposta interessant, viable i recomanable per una comarca com la nostra. Es varen fer reunions i l’acord estava a tocar dels dits, però una vegada més , entre eleccions properes i indefinició d’alguns dels protagonistes, la iniciativa va quedar parada.
Ara, estem en el moment oportú per fer els deures. No hi ha excusa per part del principal partit a la comarca, present en bona part dels ajuntaments, entre ells la capital, a la Diputació de Barcelona i a la Generalitat. Res impedeix tirar endavant la proposta d’unificació i aplegar tots els organismes sota una Agència de Desenvolupament Econòmic del Berguedà.
Aquest seria el destí lògic del CFI. Transformar-se en una Agència en la qual hi tinguessin cabuda els consorcis, patronats, organismes diversos, etc. Una autèntica màquina per tirar dels vagons locals i comarcals, amb presència de tots els ajuntaments, i sectors actius de la comarca.
En aquest cas, tampoc hem d’inventar res. El model de Tolosa que varem anar a veure i comprovar sobre el terreny, s’ajusta molt al que desitjaríem per la comarca. El que queda clar és que la dispersió juga en contra nostra, i portem un retard considerable en la unificació d’esforços polítics, econòmics i empresarials. I si abans era necessari, ara és indispensable i urgent. I queda clar qui ha d’impulsar la iniciativa.
Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?