Monday, October 17, 2011

 

SENSE BOLETS

EFECTES COL•LATERALS – CRISI DE BOLETS
Les desgràcies mai venen solen, com deien els nostres avantpassats, i sembla ser cert aquest any, en que a la crisis econòmica, s’hi suma la falta de pluges en plena tardor, i per descomptat la falta de bolets.
Ni els més vells del poble recorden una temporada com aquesta. Més ben dit, una falta de temporada de bolets, quan hem iniciat la segona quinzena d’octubre, i per molt que pugui ploure properament, ja no som a temps de tenir una collita mínimament raonable.
I la manca de bolets, comporta l’agreujament de la crisis econòmica per centenars de famílies de la comarca del Berguedà i per suposat de tot Catalunya. Milers de persones tenien en la temporada de bolets uns ingressos extres que venien molt bé a economies precàries o no tant precàries.
Era habitual que molts boletaires podessin augmentar els seus ingressos normals, sumant-hi tres, quatre o cinc mil euros extres, procedents de la venda de bolets. Aquest serà, doncs, un mal any per molta més gent.
I també hem conegut un fenomen nou. Des de fa un parell d’anys venien gent d’altres països, a collir bolets i viure d’aquesta feina durant els dos o tres mesos de temporada. En el cas nostre, venien de Romania, atrets per l’elevat preu que podien vendre els bolets a un intermediari. Aquí podien ingressar l’equivalent a treballar 4 o 5 mesos en el seu país, en unes quantes setmanes.
Aquest any han tornat i després de muntar campament en diversos indrets, han hagut de marxar cap altres zones d’Espanya o tornar al seu país. A cada lloc que paraven campament havien de donar explicacions als Mossos d’Esquadra que seguien la seva pista, degut a la il•legalitat dels campaments i la falta de recursos propis amb que es movien. En anys anteriors, la pròpia activitat boletaire els permetia viure, aquest any ha estat impossible i els petits recursos, resumits en uns pocs euros diaris, no donava ni per garantir la seva subsistència.
Mals temps, doncs, per a tots. I perill d’incendi, degut a la sequera imperant a tot arreu. Esperem pluges ben aviat, i que sinó serveixen per tenir bolets, almenys evitin els possibles incendis.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?