Tuesday, October 18, 2011

 

PRIMÀRIES FRANCESES - art. Regió 7

CAPACITAT INNOVADORA
He seguit amb molt d’interès el procés de primàries a França i el resultat ha estat esplèndid. Seguir en viu i en directe, bona part dels moviments, debats, reflexions dels principals candidats, ha deixat clar que el socialisme té molt de futur per endavant. Sobretot ,perquè ,de cada crisis és capaç de sortir-ne amb noves propostes que li permeten innovar i demostrar la seva connexió amb la societat.
A casa nostra, ja fa uns mesos Miquel Iceta, va proposar una experiència similar, conscient de la necessitat de facilitar la participació, al màxim de col•lectius possibles. Des de fa temps, molta gent considera els partits polítics, com sistemes tancats. Incapaços d’obrir-se a la societat, i d’acceptar noves regles de joc més transparents, participatius i oberts.
Tots podem recordar el primer experiment de primàries, en les persones dels candidats Almunia i Borrell. Foren molts els crítics del procediment, però el cert és que va mobilitzar tot el partit, com poques vegades s’havia vist. I en contra de l’opinió general va guanyar Borrell. Tota una demostració del poder dels militants que voten lliurement a qui creuen millor candidat.
Aquesta experiència s’ha dut a terme en altres moments i llocs, amb resultats diversos. La més recent és la de la ciutat de Barcelona , on varen competir , Montserrat Tura i Jordi Hereu. També l’alta participació va demostrar l’interès de la competició, i Jordi Hereu fou elegit amb una àmplia majoria de vots.
Cal anar més lluny ? Evidentment que sí. De fet a França han anat més lluny i han obert les primàries a persones no militants del partit. La mobilització ha estat molt més gran de l’esperada i ja ningú critica ni ridiculitza aquest procés. Al contrari ha servit per iniciar una carrera cap a les presidencials amb un plus de coneixement i vàlua envers el candidat socialista.
Aquest tema de les primàries em serveix per demostrar que les esquerres, i especialment el Partit Socialista, han estat sempre al front dels canvis importants en tots els nivells de la governança d’un país. La dreta ha criticat totes les reformes, les ha volgut reduir, modificar o fins i tot eliminar, però difícilment se’n surt quan han arrelat i s’han convertit en elements bàsics de la societat.
Ara mateix podem veure la por del PP a pronunciar-se sobre temes conquerits per la societat, a nivell de llibertats individuals o col•lectives. Volen entrar-hi, però la por a perdre vots pel centre, els impedeix prendre decisions per aquestes vies. De moment, callen, però si poden , retallaran.
En aquestes eleccions ens juguem molts més elements que la simple sortida de la crisis. Ens juguem un tipus de societat, i l’anar enrere o continuar avançant. Pel que hem vist fins ara, els socialistes, han estat innovadors en tots els moments de la història en que han governat. Innovadors i progressistes, apostant per millorar les condicions de vida dels més desvalguts. La greu crisis que patim, ha tapat bona part dels avenços aconseguits en molts altres camps. L’obertura del partit cap a tots els àmbits de la societat ha de permetre incloure noves idees i propostes, en un moviment innovador que mai tindrà final.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed.XI del PSC

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?