Tuesday, September 27, 2011

 

MILLOR ESPERAR - art. Berguedà Actual

MILLOR ESPERAR
Es evident que l’actual crisis no permet fer front a moltes de les inversions previstes anys enrere, o ben recentment. Aquest és el cas de la C-16 , l’Eix del Llobregat. De fet pels qui hi passem gairebé cada dia, hem pogut veure durant anys i anys, les múltiples obres que s’hi han fet, fins arribar a ser autovia fins a Berga.
Tothom reclamava autovia des del primer moment, però la Generalitat , no disponia dels diners suficients i va optar per fer-ho per trams i començant per una carretera normal. Després es varen fer les variants i , finalment es va desdoblar. Tot plegat vint anys d’obres, amb un cost molt més elevat que si s’hagués fet autovia des del primer moment, ni que fos a trams curts.
Ara ens trobem en una situació semblant. Què fer per convertir en autovia, el tram Berga – Túnel del Cadí? Es molt complicat i car. Sóc dels partidaris de millor esperar i fer autovia que no pas convertir la carretera actual en tres carrils. Si optem per aquesta segona solució , sempre més ho lamentarem, i a la llarga s’haurà de fer el quart carril , si pensem en un Eix Europeu , com és i serà.
Tots podem veure l’enorme moviment de tràfec i ja no és únicament en temps de neu o de bolets. Es tot l’any, i convé pensar en el futur i evitar tornar a tenir una carretera col•lapsada . D’aquí la petició de no fer nous projectes i planejaments, per tres carrils, perquè ens hi passarem dos o tres anys discutint, i la prioritat ha de ser disposar d’autovia. I per tenir autovia, el projecte ja està fet. Ara falten els diners, tema essencial, però podem esperar temps millors que segur vindran.
Recordo un munt de reunions a la comarca, a Barcelona,i amb altres comarques per reclamar la conversió de la carretera en autovia. En tenim més de la meitat ja feta, no tirem la tovallola i continuem en la mateixa línia que en el passat. I es pot pensar també en obres de trams curts, fins arribar a la boca del Túnel. Tots som conscients de les enormes dificultats financeres, però sent un Eix Europeu té més opcions d’aconseguir nous ajuts de la UE que no pas una altra carretera. I a Europa ningú entendria que una autovia ja feta, continués amb una carretera de 3 carrils.
A les mans de tots nosaltres està fer canviar d’opinió la Generalitat. Si ens varem unir per reclamar l’autovia fins a Berga, hem de continuar units per fer-la arribar al Túnel. En cas contrari, tots ho lamentarem , com ja hem lamentat l’haver deixat perdre el tren.
Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?