Wednesday, September 14, 2011

 

LLEI DEL PÈNDOL - art.Regió 7

LLEI DEL PÈNDOL
Es interessant constatar com alguns articulistes, i molta altra gent, corren a enterrar el PSC , en uns moments certament difícils, però no únics ni excepcionals. Els qui portem un grapat d’anys en el partit i hem viscut totes les seves vicissituds des del moment de la fundació, ho podem dir en coneixement de causa.
Des del congrés fundacional, en que la federació catalana del PSOE, es va fusionar amb el PSC (congrés), conformant el Partit dels Socialistes de Catalunya, passant pel complicat congrés de Sitges, fins ara, hem tingut dos o tres moments de gran dificultat. I no ho va ser menys, la recerca i convenciment perquè Pasqual Maragall encapçalés la candidatura al Parlament de Catalunya.
Ara tenim un nou repte, difícil, complicat a tots els nivells. I la greu crisis no ajuda a poder resoldre el futur amb calma i tranquil•litat. Però, la llei del pèndol, actua aquí i arreu, si la gent que forma part del partit, té clar que cal sortir-ne , no solament bé, sinó reforçats. I en això tots hi estem d’acord.
Tenim un avantatge, i és que l’espai socialista existeix, aquí i arreu. En tots els països democràtics, ha d’haver-hi un espai per una esquerra plural, progressista, capaç de fer front a les dificultats, tenint clares les prioritats del país, i sobretot de la gent. Ho podem veure més clar que mai, ara mateix a Catalunya i a bona part d’Europa.
Els governs de dretes, no tenen cap complex a retallar les conquestes socials aconseguides al llarg de molts anys de lluita. No tenen cap especial sensibilitat per garantir la qualitat de la sanitat, o de l’educació , ni dels serveis socials. Tot es posa en qüestió i tot és retallable, fins i tot , ajudes d’emergència.
Agradarà més o menys, els postulats de les esquerres, però tots estarem d’acord en que un govern socialista a la Generalitat no hagués fet els estalvis, de la manera que ho fa un govern de dretes com CiU. Ni tampoc utilitzaria el tema de la llengua, la bandera o altres símbols per desviar l’atenció respecte les polítiques que duu a terme.
Es cert que en els dos anteriors mandats del govern de la Generalitat es varen cometre errors, de fons i de forma, però el país anava encaminat cap a projectes de futur sòlids. Ara, la improvisació del govern és la norma quotidiana.
Però, la llei del pèndol està en marxa, i quan uns governs de dretes han esgotat les fórmules habituals, i han fracassat, venen les esquerres per posar ordre i seny, en els afers públics. Ho podem veure a Alemanya, on el partit socialdemòcrata està guanyant en diferents Länder (regions), o a França, on previsiblement poden guanyar a l’actual president Sarkozy. La llei del pèndol, continuarà en altres països, d’Europa i del món.
També a casa nostra. Tenim un molt difícil paper en les eleccions general del 20 N. La situació és crítica i variable constantment, en una rara crisis mai vista, ni mai patida com fins ara. La possibilitat d’un PP guanyador no ha d’entusiasmar a massa gent, però és possible. Habitualment Espanya va a un “tempo” diferent dels nostres veïns. Veurem les receptes que puguin proposar. Es molt fàcil governar des de l’oposició.
I a Catalunya, vindrà el mateix. Estic convençut d’una bona reacció del PSC en aquesta situació difícil en que es troba. Més raó per sortir-ne bé, i reforçats, per iniciar la remuntada . Ho varem fer en les anteriors ocasions, no veig que no ho aconseguim en aquesta. El temps ho dirà.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?