Tuesday, August 23, 2011

 

RETORN ALS ORIGENS - art. Regió 7



RETORN ALS ORÍGENS
Durant el mes d’agost ,Catalunya celebra el setanta per cent de les seves festes majors. Pels qui fa anys que participem en l’organització en el nostre poble, podem veure un clar retorn als orígens, en forma d’activitats més “populars” en detriment de les més professionals.
La crisis ha colpejat fortament els grups professionals, i son molts els municipis que han optat per canviar els seus programes i mirar què es feia els anys setanta i vuitanta. No ha estat una mala idea i pel que hem vist, hi ha una nova onada a favor d’espectacles, activitats i iniciatives, senzilles, però molt participatives.
En moltes ocasions, la rivalitat entre pobles portava a incrementar el pressupost de la festa fins extrems difícils d’imaginar. I menys de suportar. Ara, s’ha optat per deixar de banda la rivalitat i anar al pràctic. Fer una bona festa, variada i per a tots els públics, i amb el mínim de cost possible pels participants i organitzadors. La tendència ha començat i durarà uns quants anys de ben segur.
Els difícils moments actuals troben la comprensió de la gent, i ningú entendria grans despeses en festes, i retallades en serveis essencials. Es una més de les mesures de contenció de despeses que s’estan aplicant arreu del país.
Per poder reblar el clau, convindria també recuperar el voluntariat d’aquells anys, quan tot estava per fer. Era habitual trobar voluntaris per qualsevol de les activitats, i tothom estava disposat a col•laborar, ni que fos en petites aportacions personals. Algunes mostres les esteiem veient aquests dies, però encara costa disposar de prou gent per determinats actes. Tot arribarà. Crec que estem en el bon camí.
I és del tot indispensable perquè associacions, entitats, clubs i altres modalitats d’agrupament per fer coses, estan en crisis de vocacions. No passa setmana que no veiem com algunes entitats plantegen tancar per falta de relleu. Moltes vegades els qui estan al davant han repetit diversos cops per falta de substituts, fins que arriba el moment de dir prou. Aquest és el moment delicat. El moment en que una feina de molts anys pot quedar estroncada per sempre més . En tenim mostres a tots els pobles i ciutats.
Potser els nous temps, portaran una nova conscienciació en la manera de participar en els actes. Una manera activa i no passiva. Ja no es pot esperar que les administracions continuïn pagant bona part del cost de totes les iniciatives públiques i una part de les privades. Davant aquest panorama, o hi ha una reacció des de baix i tornem al principi o es perdran moltes festes i tradicions.
Esperem triomfi aquesta segona opció. Per això és indispensable el relleu generacional, a tots els nivells. Les juntes s’han de rejovenir en edat i en iniciatives. S’han de posar al dia. Fàcil de dir i complicat de fer. La constància és una de les virtuts més necessàries en tota organització, i de poc serveix l’ajut individual en un moment determinat sinó hi ha una seguretat i constància en les persones que han de passar al davant.
La riquesa i varietat de les entitats catalanes, és immensa i hem de fer tot el possible per mantenir-la i preservar-la. Moltes festes majors d’aquests dies, han demostrat que és viable.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed.XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?