Wednesday, August 17, 2011

 

FEDERALISME I GRUP PARLAMENTARI



FEDERALISME I GRUP PARLAMENTARI
Pel que veig en els mitjans de comunicació, alguns militants , a títol individual o col•lectiu, consideren que la recuperació del Grup Parlamentari propi al Congrés de Diputats és , o ha de ser ,una de les nostres grans prioritats. Es més, posen la qüestió com eix central del futur Congrés del partit.
En moments de crisis, sempre hi ha qui busca una mena de solució miraculosa. Una imatge que permeti encarar una nova etapa, en condicions molt diferents. En definitiva, recuperar credibilitat, lideratge, i favor dels electors.
No estic gens segur que , aconseguit aquest objectiu, la nostra posició fos millor. Al contrari, crec que estaríem ficats en una nova situació molt més complexa, complicada i gens favorable als interessos de Catalunya.
De fet, no cal inventar, el que ja està inventat. Si mirem en el nostre entorn i estudiem els sistemes parlamentaris més oberts, i descentralitzats, comprovarem que les formacions de grups parlamentaris va per ideologies i no per territoris. Ho podem veure en el cas de Suïssa, probablement el país més federal del món, o a EUA.
Aquí tenim la visibilitat de CiU pel que fa alguns temes “catalans” quan el govern central no disposa de majoria absoluta. Seria en aquest àmbit on caldria fer alguns retocs perquè els nostres parlamentaris a Madrid puguin tenir un major protagonisme, però d’aquí a la creació de Grup Parlamentari propi, i deslligar-nos del PSOE hi va un abisme.
Fins ara, amb els seus més i menys, la cosa ha funcionat. Fem els retocs que facin falta però mantinguem l’estructura, i evitem que la dispersió comporti afebliment per tots. Els qui hem estat diputats sabem l’importància que té la Mesa del Parlament, la distribució dels Grups en Comissions, la representació institucionals, l’ordre d’intervenció, etc, etc.
No és per aquí, crec, per on hem de buscar una major “visibilitat” dels nostres representants, sinó en la interlocució pel que fa els temes de Catalunya. I sobretot, en enfortir el caràcter netament federal de les institucions estatals.
Ens diem federalistes, però actuem poc com a tals. I ara mateix, defensar les autonomies, i l’augment de competències , amb un PP enfortit i decidit a retallar el que convingui, no és el millor moment, però la coherència ha de ser una de les nostres prioritats i de les nostres senyes d’identitat. Com ho ha de ser la defensa de l’Estatut, malgrat les retallades del TC. Es el que tenim, i dona per a molt. Toca doncs, complir-lo i defensar-lo.
En fi, no anem per bon camí si deixem que alguns mitjans de comunicació ens indiquin quines son les nostres suposades “febleses” i ens creiem que tenir un Grup propi seria la solució als nostres mals. En absolut. Seria un error històric que podria tirar per terra bona part dels èxits obtinguts.
En el que sí hem d’afermar el nostre treball polític ha de ser en la defensa del federalisme a tots els nivells.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed.XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?