Thursday, August 04, 2011

 

ANEM CAP UNA NOVA COMARCA? - art. La RElla

ANEM CAP UNA NOVA COMARCA?
Tot sembla indicar que la petició feta fa uns mesos per part dels municipis, agrupats al voltant de Moià, aconseguirà arribar a bon port i aquest territori es convertirà en la comarca núm 42 de Catalunya.
Declaracions fetes fa pocs dies per part de responsables del Departament de Governació, confirmen que la promesa feta per l’anterior govern de la Generalitat serà atesa pel nou govern.
He de dir que em sorprèn perquè s’han trencat tants compromisos en aquestes batalles que no m’imaginava que en mig de la greu crisis, el govern de CiU , acceptés crear una nova comarca. Doncs, si no passa res de nou, així serà.
I si el mapa comarcal ja no es considera intocable, què passarà amb el Lluçanès? Bé, queda clar que si un govern dona el vist i plau a una nova comarca com la del Moianès, no podrà dir que no a un territori molt similar com és el Lluçanès.
Ara és l’hora de prendre una decisió. Aquestes oportunitats es presenten molt poques vegades i l’expedient del Lluçanès, està complert. Té totes les característiques i factors que fan falta per justificar la creació d’un nou territori.
Els passos a donar no son complicats, i poden seguir el guió que han utilitzat els ajuntaments del Moianès. Es evident que en aquell cas, com en el nostre, el paper de Prats és fonamental. Si Prats vol esdevenir capital de comarca, ha de passar al davant i ha de ser capaç d’aplegar tots els altres ajuntaments al seu voltant. Si la Generalitat té una proposta unànime i ben conjuntada, haurà de dir que sí, si ha aprovat la creació del Moianès. Es impensable, dir que sí en un cas, i dir que no en un altre.
Ara bé, hem de ser realistes i no creure que esdevenir comarca , a nivell oficial, sigui rebre grans beneficis a canvi. En absolut, i menys en els temps que corren. Però és cert que alguns avantatges es poden aconseguir a nivell de coordinar les actuacions de tots els municipis, la creació d’un Consell Comarcal de 19 membres, en representació dels partits presentats en les darreres eleccions municipals. Disposar d’un petit pressupost per tirar endavant iniciatives pròpies, i dedicar-se a mancomunar serveis, de manera que tots els pobles puguin disposar de millor atenció, a uns preus raonables.
Des de sempre he estat crític amb els Consells Comarcals, perquè han fet poc pels seus territoris, però tot depèn de qui tenen com equip de govern. Es pot fer molt, o molt poc. Com en tants altres llocs. Però bé, això ja és un tema posterior al que avui toquem.
Es a dir, per informacions públiques i d’altres de més confidencials, el govern de la Generalitat està disposat a obrir l’aixeta per crear una nova comarca, amb capital a Moià.
Em faig transmissor d’aquesta informació per exposar-la aquí , al Lluçanès. Si durant anys s’ha lluitat per esdevenir comarca, ara toca decidir, si es remata la feina, o es deixa per una altra ocasió. Us pertoca als que viviu en aquest territori , decidir.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?