Monday, August 29, 2011

 

130 ANYS, BEN PORTATS- art. La Rella



130 ANYS , BEN PORTATS
Per diverses causes no vaig poder ser a la celebració de l’aniversari de la construcció del Santuari de Lurdes, de Prats, però voldria aprofitar l’avinentesa per fer algunes reflexions a l’entorn de la festa i sobretot, el santuari.
No sóc creient, però tinc un especial respecte per tots els qui en son, professin la religió que professin. I tinc una especial inclinació per la protecció dels monuments, i he de dir que el santuari de Lurdes té 130 anys molt ben portats, tot i tenir present l’ampliació feta fa cinc dècades.
Es evident que si tots els monuments estesin cuidats com aquest, la seva vida s’allargaria enormement. En el nostre país, tenim tendència a donar gran rellevància als monuments, per l’edat que tenen, i sinó superen els 800 o 1000 anys sembla que no s’hagin de tenir en compte.
Hem venerat tant l’art romànic, que tots els altres han quedat en un segon terme, oblidant que nosaltres ,som hereus dels nostres avantpassats, i tots varen passar per etapes intermitges entre estils d’art, i tots tenen el seu interès històric i artístic. L’important és passar-los a les noves generacions en bones condicions, i per això, ha d’haver-hi un manteniment permanent.
M’agrada visitar el santuari de Lurdes, de tant en tant, i fer la xerrada amb alguns dels voluntaris de l’Associació que en té cura. Felicitats en aquest aniversari, desitjo la continuïtat dels voluntaris, i que trobin el necessari relleu en les noves generacions.
Però, també voldria aprofitar l’ocasió per animar tothom a mantenir el ric patrimoni arquitectònic que tenim. Molt està en perill, perquè no s’hi dedica l’esforç humà ni material per preservar-lo del pas del temps. Un degoter es pot convertir en una ferida greu, unes humitats poden posar en perill els fonaments, i algun vàndal pot espatllar parts essencials de l’edifici.
El santuari de Lurdes està vigilat, netejat, mantingut i millorat constantment, per dintre i per fora. Fa goig visitar-lo i creients o no creients es un magnífic indret per meditar, i tenir unes de les millors vistes de la comarca. Per molts anys.
Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà ( Berguedà)





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?