Thursday, June 30, 2011

 

RETALLADES INDISCRIMINADES- art. Celsona

RETALLADES INDISCRIMINADES
Després de tants mesos de patir la crisis, i de parlar-ne, és evident que no queda cap racó del país que no sigui conscient de les dificultats dels propers temps. També tothom és conscient de que determinades obres hauran d’esperar millors temps. Estic pensant en la carretera Sant Llorenç a Berga, algunes depuradores, restauració de monuments, millores escoles, nous equipaments, etc.
Ara bé, el que preocupa enormement és veure retallades en serveis que consideràvem intocables, com son els hospitalaris. En aquest àmbit s’estan produint canvis molt profunds que afectaran totes les comarques i molt especialment les més petites, com el Solsonès, Berguedà, Ripollès i tantes altres.
Les mesures radicals es varen frenar durant la campanya de les eleccions municipals per no perjudicar les candidatures de CiU, però ara tornen amb plena força. Pel que sembla està en marxa un nou concepte d’atenció sanitària, més concentrada en llocs molt determinats i allunyada del territori.
Les conquestes obtingudes durant tots aquests anys encaminades a tenir bons serveis a nivell comarcal, i evitar, així desplaçaments més llunyans té els dies comptats. Si els rumors i informacions confidencials, esdevenen realitat, dintre de pocs dies els canvis esdevindran realitat. Aleshores ens donarem compte de fins a quin punt estem perdent qualitat de vida, i es modifica l’estat de benestar que tant ha costat aixecar.
Fins on arribaran aquestes retallades ? No ho sabem. No se’ns explica, i això encara empitjora la situació perquè els rumors van amplificant les pors, i les incerteses. Suposo que el govern vol imposar la política de fets consumats i no donar temps a organitzar-se a tots els nivells per rebutjar els canvis. Estem ja en ple estiu, època poc propicia per les mobilitzacions i tothom viu la crisis amb estats d’ànim prou delicats com per afegir nous moviments de reivindicació.
El cas, és que el degotall de retallades va apareixent en els mitjans de comunicació com temes ja decidits i no acordats amb les parts implicades. Es diu que s’han de fer i prou. Hem de creure que no hi ha cap altra alternativa, i aquest argument és el que hauríem d’estudiar i valorar. Sense explicacions ni documentació es fa impossible comprendre i acceptar les decisions preses a Barcelona.
En territoris rurals com els nostres, la proximitat dels serveis és bàsica, elemental. No és igual per una persona gran haver d’anar a Manresa, o més avall per tractar qualsevol dolència que poder-ho fer a Solsona – capital. Aquí tots ens coneixem, és fàcil ajudar-se uns als altres. Estem a quatre passes de casa i qualsevol gestió a fer la tenim a l’abast sense haver de recórrer a accions més complicades.
Ja entenem que determinades especialitats i serveis han d’estar en llocs més grans, però la medicina bàsica, i els tractaments més corrents els hem de tenir aquí mateix, a Solsona. I això ho volen canviar. No és just ni acceptable haver lluitat durant anys i més anys en aconseguir un bon nivell sanitari com perquè ara el puguem perdre en un instant. I els alcaldes no hem rebut explicacions, ni hem fet reunions. Com volen que avalem uns canvis que deterioren la qualitat en la salut dels nostres conciutadans? Abans de tocar res, que vinguin a explicar-ho al territori. Després ja decidirem què fem.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?