Thursday, June 30, 2011

 

PROU DE RUMORS - art. Regió 7

PROU DE RUMORS
El parèntesis de decisions del govern, motivat per les eleccions municipals, s’ha acabat i retornen els anteriors anuncis de retallades en tots els departaments i serveis, amb ben poca transparència, en la majoria de casos. Els rumors recorren el país, i arriben als més llunyans racons del territori. A la preocupació per la crisis financera, s’afegeix la preocupació per informacions, més o menys verídiques o fonamentades que agreugen notablement l’inquietut.
Aquest és el cas de la comarca del Berguedà, en diversos aspectes fonamentals. I com la nostra comarca, tantes altres es troben en situacions similars.
Vull parlar dels rumors, encara no confirmats ni explicats, de que l’Hospital de Sant Bernabé, quedarà dintre de pocs dies reduït a un quiròfan i 15 llits. Es a dir, que una comarca amb quaranta-dues mil persones serà atesa per una mena d’hospital de joguina, precisament, una vegada acabades, les obres d’ampliació projectades per l’anterior govern amb el compromís d’ampliar espai i especialitats.
I la minimització hospitalària aniria acompanyada de pèrdua de servei d’urgències permanent, reducció inevitable de personal mèdic , infermeres, etc.
També ens arriben rumors d’un possible canvi substancial en el funcionament del CAP de l’Alt Berguedà, així com altres canvis en els serveis mèdics locals i comarcals.
Com alcalde, no he tingut cap reunió, cap informació ni documentació oficial per part del Govern de la Generalitat. Es seriós parlar de rumors, abans de tenir-los confirmats? No hauríem de publicar rumors, sense contrastar-los. El problema és que veiem moviments, ens arriben inquietuds, i informacions confidencials per via oral que fan témer que tot pot esdevenir realitat.
Podem acceptar un desmantellament com l’exposat, sense plantar cara, els qui som representants acabats d’elegir en els nostres pobles ? Hem de callar si un servei bàsic com aquest està en perill de supervivència? Qui no recorda les batalles fetes per aconseguir un hospital com cal?
Podem acceptar un retard en el desdoblament de l’Eix del Llobregat, en època de crisis, però mai passar la comarca a tercera divisió en matèria hospitalària. Perquè no hi ha valentia en el Govern de venir a la comarca a donar explicacions ? Es que el Govern ha decidit canviar el sistema hospitalari, tancant centres comarcals per passar-los a d’altres demarcacions? Sinó com s’explica que l’hospital comarcal del Ripollés , situat a Campdevànol li augurin les mateixes modificacions que al del Berguedà?
Es que volen desplaçar la capitalitat sanitària , de Berga a Manresa, i de Campdevànol a Vic? Es a dir, concentrar en pocs llocs, els serveis que ara es donaven en molts indrets. Estem estalviant, o estem massificant un sistema sanitari que rebaixarà notablement la seva qualitat i proximitat?
Pertoca el govern i pertoca CiU donar explicacions i evitar la política de fets consumats. No podem acceptar com inevitable que conquestes aconseguides després de molts anys de lluita, siguin anonerrades en quatre dies. Prou de rumors, en una matèria tant sensible i tant essencial com la salut. Esperem explicacions.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?