Tuesday, June 07, 2011

 

PRECIPITACIÓ - art. Regió 7

PRECIPITACIÓ
Que els països del sud d’Europa son poc proclius a la planificació és cosa sabuda. Que molts utilitzen sistemàticament la improvisació i la precipitació, també. Si algú tenia algun dubte, trobarà la resposta en les decisions del Govern Mas, en diversos àmbits fonamentals de l’acció de govern. S’ha esperat l’endemà de les eleccions municipals per presentar un autèntic programa de desmantellament de la legislació vigent en gran nombre de sectors.
Aquest seria un motiu més de preocupació sinó fos per molts altres que l’han precedit i que donen la impressió d’un govern que va prenent decisions, a corre-cuita , sense un model clar d’un es vol anar a parar.
Contemplem decisions, anuncis, i pronunciaments sobre els més diversos temes, sense explicacions detallades ni programes que permetin estar informats i documentats. Aquesta pluja de decisions, porta un grau elevat d’inquietud en tots els sectors i col•lectius, sense poder aclarir l’abast que tindran. Res més greu que la incertesa i la falta de model per poder planificar inversions, infraestructures i serveis.
I és que ni els alcaldes tenim coneixement de les decisions que afecten els nostres municipis. Tant aviat, un alcalde s’assabenta que l’escola programada , s’ha desprogramat i ha “saltat” de les inversions de la Generalitat, com de que en el proper curs es reduiran el nombre de mestres, o es modificarà el calendari escolar, i “saltarà” la sisena hora; com a nivell de sanitat, arriben rumors de tancament de quiròfans en l’hospital comarcal, reducció de llits, supressió de serveis, etc.
I sinó en tenim prou, amb una simple nota es tatxa del calendari d’inversions de la Generalitat el desdoblament de l’Eix del Llobregat de Berga fins el Túnel de Cadí. Una de les reivindicacions històriques del país, per poder tenir un Eix Europeu digne del seu nom. Ni Consells comarcals, ni diputats, ni Cambres de Comerç, ni Associacions d’empresaris, etc, etc, aixequen una sola veu per demanar una mica de serietat en els plantejaments.
Precipitació o involució de prioritats ? Tots som conscients de que la crisis no permet iniciar determinades obres, però una cosa és posposar-les un o dos anys, i una altra és treure-les del mapa. Com podem ser competitius en determinades matèries sinó disposem de les infraestructures indispensables ?.
Però, és que es toquen tots els sectors, sense un ordre establert. Es pot veure una voluntat final de retallar bona part de l’estat de benestar, i moltes altres decisions, però la falta de planificació concreta, pot portar a un autèntic caos administratiu. Es diu que amb una sola llei es volen simplificar un centenar de tràmits i gestions. Després de trenta-dos anys d’experiència administrativa, difícilment podem creure que en poques setmanes un govern ha estat capaç de reestructurar tota la seva administració.
De la lectura d’algunes propostes ja podem veure contradiccions evidents, d’aquelles que seran traspassades als ajuntaments i portaran greus problemes d’interpretació o decisió. Retocar lleis i fer-les incongruents, o contradictòries, és pitjor que tenir lleis dolentes. Hem entrat en una nova fase, presidida per la precipitació que res de bo pot portar. Ja érem un país poc planificador, ara hi afegim la improvisació constant.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?