Wednesday, June 01, 2011

 

LECTURES DIVERSES- art. Celsona

LECTURES DE RESULTATS
Per sort aquesta vegada les lectures de resultats han estat clares i contundents per part de tots els partits polítics. La mania de disfressar derrotes en victòries ja no “cola” i la realitat s’imposa.
De totes maneres, algun comentari post-electoral hagués estat millor no fer-lo. Em refereixo especialment a les paraules del President Mas, justificant les retallades del Govern de la Generalitat, en els resultats de les municipals. Ve a dir, que puix que CiU les ha guanyat, la gent ja està d’acord amb la política retalladora i pot continuar-la amb tota tranquil•litat .
Bé, sempre hem dit que cada elecció té les seves particularitats, i les competències municipals poc tenen a veure amb les competències de la Generalitat. En tot cas, a l’inrevés. Pertoca a la Generalitat ajudar els ajuntaments i malament anirem si es retallen, encara més els ajuts municipals.
De fet, que les coses aniran per mal camí, ja en tenim constància amb la presentació fa pocs dies dels pressupostos de la Generalitat per aquest any 2011. Tot i no complir amb l’austeritat demanada pel govern Central, podem veure la retallada en tots els departaments i molt especialment en el d’ Obres Públiques i Territori.
En vindran més. I el problema és que no es veu una acció planificadora o reestructuradora de tota l’administració , sinó accions puntuals i precipitades. Ara, la crisis justificaria una reforma a fons de tota l’administració. No retallades a tort i a dret, sinó una simplificació de l’estructura de manera que els departaments s’agrupessin en funció de les afinitats i competències properes, per no trobar-nos amb el que passa ben sovint. Que davant d’una petició on han d’intervenir 3 o 4 departaments el temps que es perd en tramitacions, fa perdre moltes iniciatives privades que abandonen a mig camí.
No veiem en aquest govern, aquest ànim reestructurador. Ho veurem en els nous ajuntaments ? Aquesta és la gran qüestió. Son molts els ajuntaments que han estirat més el braç que la màniga, i ara han de fer front a costos immensos de manteniment d’infraestructures, equipaments i serveis.
Només una acció contundent permetrà posar al dia les finances municipals. Res de parxes, sinó innovació total. Noves fórmules de funcionament, austeritat en tots els àmbits, aprofitament de recursos, ajuntar-se amb altres municipis per compartir serveis, abandonar projectes sobredimensionats, etc.
Aviat veurem els primers passos dels nous ajuntaments, i veurem quins canvis proposen , respecte els anteriors. Sense cap mena de dubte les diferències seran grans. I duraran anys, perquè tots ens hem mentalitzat de la situació i de la perllongació de la crisis per força temps. I ara CiU té un immens poder que ha de posar al servei dels ciutadans sense barrejar conceptes ni administracions. Veurem si apliquen en el govern el que criticaven a l’oposició.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?