Thursday, June 16, 2011

 

CAMINS I CARRETERES EN MAL ESTAT - art. La Rella

CAMINS I CARRETERES EN MALES CONDICIONS
Antigament eren els propis pagesos i propietaris els qui s’encarregaven d’arreglar-se el camí cap a casa quan es feia malbé. Ara, toca fer-ho als ajuntaments, en la majoria de casos. Son excepció els camins mantinguts estrictament pels propietaris de les cases que comuniquen.
Aquesta assumpció de responsabilitats per part dels ajuntaments, suposa una càrrega difícil de suportar. Ara mateix, tots els ajuntaments tenen un bon nombre de camins en males condicions , degut a les intenses pluges caigudes en els darrers mesos que han destrossat bona part de les millores fetes.
Els alcaldes tenim una difícil papereta en aquesta matèria tant sensible i tant complicada de resoldre. Constantment rebem trucades o visites de persones que viuen en algun lloc del terme municipal i expliquen les dificultats per arribar a casa seva, degut al mal estat del camí.
I a nosaltres ens toca explicar la falta de recursos econòmics, per fer front a unes peticions que no son de compliment obligatori. A tots ens agradaria tenir la xarxa de camins en perfectes condicions, però l’elevat cost i el constant deteriorament ho fan inviable.
I el mateix passa, quan es tracta de camins, convertits en carreteres particulars, o municipals, com és el cas de la Riera de Merlès. Aquest és un camí rural asfaltat, pertanyent a diversos municipis, i mantingut amb ajuts dels consells comarcals i els ajuntaments. Actualment en molt mal estat, en el tram nord, dintre del terme municipal de Borredà i un tros de Les Llosses.
En aquest cas, fins l’any vinent no està prevista una important actuació que deixi aquest tram en condicions similars al tram sud que es fa fer , ara fa 3 anys. Mentrestant la circulació es converteix en una pesadilla, plena de forats i asfalt en mal estat.
Tenim, doncs, en matèria de camins i carreteres un problema a resoldre. Fa anys que els alcaldes demanem ajuts de les altres administracions per fer un bon manteniment de la xarxa veïnal o intermunicipal. Només amb ajuts de la Diputació i la Generalitat serà possible tenir una xarxa com cal. De moment, però els ajuntaments estan sols.
Aquesta soledat es compensa dedicant petits ajuts propis, per arreglar el més indispensable, a l’espera d’alguna convocatòria que permeti obtenir alguna subvenció més important. Però, ara que venen temps difícils no podem garantir la continuïtat de les actuacions de millora. Els ajuntaments no disposen de partides per fer aquesta feina. Es massa cara, i massa constant. Un camí pot ser arreglat, amb gran esforç i ser destrossat en unes poques hores de pluja intensa, o pel pas d’alguna cursa de quads, motos, o 4 x 4. I per acabar-ho d’arreglar , el nou govern de CiU es proposa facilitar l’accés motoritzat al medi natural, sense contrapartides econòmiques. Un error més a l’hora de compatibilitzar viure a pagès i diversió dels de ciutat.
Joan Roma, Alcalde de Borredà ( Berguedà).





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?