Thursday, April 14, 2011

 

ESDEVENIR DECISIUS - art. revista Celsona

ESDEVENIR DECISSIUS
Queden lluny els inicis de la democràcia municipal en els quals de quinze municipis a la comarca només era possible presentar candidatura a Solsona – capital. El PSC a l’igual que altres partits d’esquerres es trobaven amb dificultats immenses per poder trobar candidats suficients per confeccionar les seves candidatures.
Després d’anys de treball i mandats copats per candidatures úniques de CiU, la pluralitat s’ha obert pas, a tota la comarca, de manera que el mapa municipal que sortirà del 22 de maig serà força diferent de l’actual. El PSC ha doblat el nombre de candidatures presentades quatre anys enrere, i ERC també ha incrementat notablement les llistes. Aquesta doble presència, juntament amb la bona feina feta a la capital pot suposar un canvi a tots els nivells.
I quins son els canvis que poden modificar el funcionament de la comarca? Doncs, en primer lloc que Solsona continuï governada per partits progressistes. L’aspiració, en aquest cas del PSC és augmentar la seva representació i esdevenir decisiu, en la formació del nou govern . En segon lloc, dels resultats de les municipals en depèn la formació del Consell Comarcal, un organisme que sempre ha estat en mans de CiU , amb un ús clarament partidista en les seves actuacions.
Un Consell Comarcal en una comarca molt gran, té poca força, perquè el seu pes és contraposat a diversos grans ajuntaments o a la capital. No és el cas del Solsonès, en que el Consell Comarcal ha esdevingut una eina de promoció política de CiU, i de batalla contra la capital.
Aconseguir el canvi en aquest organisme, és de vital importància perquè permetria sintonitzar Capital i comarca. Anar junts, potenciar-se mútuament, i col•laborar en tot el que faci falta. Una comarca amb tants petits municipis, el pes de la capital és decisiu per poder emprendre accions de gran abast. El resultat seria multiplicador, i no neutralitzador com ha estat en molts casos, al llarg d’aquest mandat.
Es possible el canvi, perquè CiU baixarà en regidors i vots, i els altres partits pujaran, en proporcions que només podrem valorar , l’endemà de les eleccions. Serà interessant veure els efectes d’aquesta major pluralitat, en el nombre de llistes a la comarca.
I tenim un tercer efecte, resultat de les municipals, com és l’elecció del Diputat / da provincial, a la Diputació de Lleida. En aquest cas el càrrec va pel partit que ha tret més vots en el conjunt del partit judicial. Sempre ha estat en mans de CiU, i per primera vegada , la representació pot caure en un altre partit. Seria una altra de les conseqüències positives d’aquest increment de llistes.
En resum, en aquestes eleccions municipals, es juga en primer lloc qui serà l’alcalde / alcaldessa de cada poble. Quin serà l’equip de govern que administrarà el poble durant els propers 4 anys. Qui serà el proper president/a del Consell Comarcal, i quin equip de govern es formarà en aquest organisme que gestiona importants assumptes i serveis comarcals. I finalment qui serà el diputat /da a la Diputació de Lleida en representació del Partit Judicial.
Com tothom pot veure, les eleccions del 22 de maig son especialment importants per tots els ciutadans, perquè contenen eleccions directes a l’ajuntament i indirectes als Consells Comarcals i Diputacions. Les tres administracions més properes a les necessitats de la gent. Uns bons motius per implicar-s’hi i elegir el que es cregui millor. Des del PSC s’ha fet una aposta clara per optar , de manera decisiva, als 3 nivells d’administració.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?