Wednesday, March 09, 2011

 

O AMB NOSALTRES, O EN CONTRA- art. Celsona

O AMB NOSALTRES, O EN CONTRA
El dia 22 de maig complirem 32 anys de democràcia municipal. Sense cap dubte el període més llarg de democràcia que ha tingut el nostre país. Val la pena valorar-ho i aprofitar per presentar-se a les municipals, i així facilitar la pluralitat.
Durant els primers mandats municipals, la comarca del Solsonès era monocolor. Semblava complir-se el desig dels que havien manat sempre, de” una sola comarca, un sol partit , un sol govern, a tots els municipis.”
Totes les candidatures estaven en mans de CiU, i pobre del qui gosava trencar aquesta uniformitat. La pressió que rebia, abans , durant i després de les eleccions només podia ser suportada per ben poques persones. La creació de la UMS ( Unió Municipal del Solsonès) va sacsejar la comarca i va posar en alerta CiU. Es varen desplegar tota mena d’operacions com perquè no es repetís l’experiment. Després vingué El Comú, i finalment la comarca es “normalitza” amb la presentació dels principals partits d’àmbit nacional.
Amb tot, continua sent complicat sortir a la palestra i enfrontar-se amb les candidatures convergents. Tants pobles petits, compliquen l’aposta per la diversitat i pluralitat democràtiques. I qui se n’aparta pot ser titllat de qualsevol cosa. En tenim un exemple ben palpable en el cas de Clariana de Cardener. L’alcalde ha decidit presentar-se sota unes altres sigles, en qualitat d’independent, i ja se l’ha acusat de revengisme, de no haver paït el no ser president del Consell Comarcal, etc, etc,
Els antics companys , es converteixen en els seus detractors, simplement perquè ha pres una decisió lògica per ell, i no perjudicial pels seus veïns. El conec de fa molts anys i puc assegurar que és un dels que pot anar amb el cap ben alt, a nivell de gestió, honestedat i rigorositat i no tothom pot dir-ho en una comarca com aquesta. Durant massa anys, s’han pagat favors polítics, i s’ha arribat a componendes poc explicables.
El domini d’un sol partit de totes les institucions de la comarca, portava a intercanvi de cromos, ben poc edificants. La col•locació de persones, familiars i amics, en llocs rellevants o llocs de treball, ha estat norma durant molts anys.
El canvi a l’ajuntament de Solsona, ha suposat una alenada d’aire fresc, i modificacions importants en el funcionament de la cosa pública, i ara convindria que aquests canvis arribessin a les altres institucions i organismes de la comarca, i molt especialment al Consell Comarcal.
La gran esperança és que en aquestes eleccions el monocolor ja no serà la norma. La presentació de diverses candidatures en la majoria de municipis permet aspirar a una pluralitat mai vista en la majoria de pobles. La gent podrà triar entre dues o més opcions en llocs de llistes úniques des del 1979. Es una bona noticia, i no tinc cap dubte de que permetrà un millor funcionament dels ajuntaments i , per derivació, també de la comarca. Ja era hora.
De totes maneres queden encara unes poques setmanes per tancar llistes, i qui cregui important facilitar la pluralitat està a temps d’apuntar-se al carro. Les candidatures s’han de presentar entre el 13 i el 18 d’abril. Animo a donar el pas, i entrar en el món de la política municipal, que és participar en la millora del teu poble, i fer oblidar els vells eslògans, d’estar amb nosaltres, o en contra. Simplement, pensem diferent, actuem d’una altra manera, volem participar en la diversitat sense anar contra ningú, sinó a favor de tots.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?