Monday, March 14, 2011

 

FORTS LIDERATGES LOCALS- art. Regió 7

FORTS LIDERATGES LOCALS
El passat cap de setmana ens vam reunir uns quatre-cents alcaldes, regidors, caps de llista, candidats, de govern i oposició en una Convenció que posava al dia els principals documents de treball pels propers quatre anys.
El partit socialista, ha tingut en el municipalisme el principal referent de govern, des de les llunyanes, primeres eleccions del 79. Milers d’homes i dones han ostentat càrrecs institucionals en ajuntaments, consells comarcals i diputacions. Es un bon moment per fer balanç i alhora per impulsar una nova etapa, desmarcada de les altres institucions, encara que totes elles siguin interdependents.
Les eleccions municipals també tenen altres dinàmiques de funcionament, valoració i resultats. D’entrada queda clar que la gent vol lideratges locals, forts. No agraden les mitges tintes, ni la dissolució de responsabilitats entre diversos membres del govern. Qui encapçala el govern, ha de mostrar la seva capacitat de coordinació i representar la màxima autoritat del municipi.
També ha de tenir molt clar el poble o ciutat que vol, sense fer volar coloms, i tocant de peus a terra. I més en aquests temps, en que la crua realitat imposa els seus principis. Però, malgrat les mancances, també s’han de deixar clares les prioritats, explicar les renúncies i proposar les alternatives.
Precisament aquesta Convenció socialista ha servit per comprovar el gran nombre de forts lideratges locals existents. Hem escoltat i debatut les línies mestres d’actuació de cara el futur, deixant una plena autonomia a cada municipi per decidir per on anar, i com anar-hi. La llarga experiència de molts equips de govern, garanteixen trobar sortides adequades a la crisis, i sobreviure a les estretors ,sense afectar als més desvalguts.
En aquest aspecte era lògica la preocupació pels anuncis i decisions del nou govern de la Generalitat, a la vista de les retallades generalitzades en tots els departaments, organismes i sectors. Les discrepàncies son grans i els conflictes estan servits. Els alcaldes poden comprendre determinats retards, canvis de prioritats, modificacions d’alguns projectes, però no, la suspensió d’infraestructures, equipaments i serveis, pels quals havien lluitat durant molts anys, i quan estaven a tocar dels dits, se’ls retorna a la situació de quinze o vint anys enrere.
Ben aviat veurem traduïdes aquestes disconformitats en moviments veïnals, polítics i socials, tant a nivell local, com nacional. I els representants locals estaran en primera línia d’aquestes justes reivindicacions. Ho vam poder veure ja en les intervencions d’un bon nombre d’alcaldes i alcaldesses, que s’han convertit en un referent a nivell de país. Vinguin de Tarragona, Lleida , Girona, o província de Barcelona, o en boca de Jordi Hereu, alcalde de Barcelona que va pronunciar un dels discursos més valents i contundents que mai hem escoltat, el cert és que tot està a punt per presentar propostes de progrés en la immensa majoria de municipis de Catalunya.
I si algú pensava copiar la dinàmica de les eleccions al Parlament amb les municipals, ja pot oblidar-se’n perquè son radicalment diferents.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?