Tuesday, December 07, 2010

 

TEMPS DE CANVIS- art. revista Celsona

TEMPS DE CANVIS
Dintre de pocs dies assistirem a canvis importants en la governació del país. En primer lloc, la constitució del nou Parlament, i tot seguit l’elecció de nou President. I amb ell un nou Consell Executiu. Serà interessant veure el compliment de les primeres promeses electorals.
Per part de CiU s’ha venut la idea de canvi, i ara toca no defraudar. No serà fàcil, complir els compromisos agafats, i fer-ho mentres continua viva, una de les crisis més greus i profundes, a nivell mundial.
Toca , també a tots els partits reflexionar sobre els resultats del passat dia 28, especialment als que obtingueren uns resultats molt per sota de l’esperat. Aquest és el cas del PSC. Tots sabíem de les dificultats de trencar amb imatges ben recents, sobre discrepàncies entre socis de govern. Si una cosa no perdona l’electorat, son les batalles internes i la sensació d’un govern heterogeni.
El PSC , a l’igual que els altres partits de govern, han obtingut mals resultats, sobretot pel desig de la majoria de catalans de tenir un govern fort. A la vista de la discrepància i sentiment de desacord, s’ha imposat la idea d’un govern fort i ben conjuntat.
I ara toca fer els deures, per recuperar la confiança de la gent, i impulsar un procés de renovació interna, en profunditat, com per poder encarar altres eleccions, amb un discurs engrescador i creïble.
Molts creuen que els mals resultats obtinguts son fruit de la falta de catalanitat, o feblesa davant el PSOE. Als socialistes en ha faltat un relat coherent, creïble i diferenciat dels altres dos socis de govern. Aquests han estat 7 anys de govern , en una situació complicada a nivell intern, i excepcionalment dura, a nivell extern. No era fàcil, en les actuals circumstàncies, obtenir la confiança majoritària dels ciutadans.
Ara és el moment de reflexionar, valorar, i proposar una nova etapa en la història dels socialistes. No n’hi ha prou en pensar que canviant de líder, la cosa ja està feta, sinó hem d’anar molt més lluny. Cal estudiar les necessitats futures del nostre país i els ciutadans per donar una resposta adequada. En pocs anys, la societat ha canviat enormement i sovint fem servir els mateixos missatges que utilitzàvem anys enrere. Res és igual, i per tant cal posar-se al dia.
Hem de reforçar la idea de dretes i esquerres, com a fonament bàsic de la nostra actuació. Els socialistes tenen en les polítiques socials, laborals i de llibertats, els principals objectius, i en això estem lluny de les polítiques de la dreta. Aquests darrers anys no s’ha contrastat la dinàmica : dreta – esquerra, i s’ha volgut vendre , sobretot , gestió.
No n’hi ha prou. Tothom ha de tenir clar que els socialistes han tingut sempre com a lema, la defensa dels més desvalguts, les polítiques socials, la igualtat d’oportunitats i altres elementes bàsics de la convivència i la justícia social.
Un dels errors de govern i de campanya, ha estat el no visualitzar suficientment aquestes prioritats, i la bona feina feta, en aquests àmbits. No cal fer grans canvis, però sí, procurar emprendre el camí per salvaguardar els avenços aconseguits i fer que la gent vegi el gran contrast amb els nostres adversaris. En ben poques setmanes veurem grans canvis en tots els sectors, i podrem valorar, en la seva justa mesura, què vol dir tenir un govern de dretes o un d’esquerres. Ja tindrem temps de comentar-ho.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?