Tuesday, December 21, 2010

 

NADAL TOT L'ANY - art. Regió 7

NADAL TOT L’ANY
Curioses aquestes festes de Nadal i Any Nou pel que tenen d’entendrir els cors i posar a debat les grans diferències socials en el nostre país i arreu del món. Per uns son festes entranyables, plenes d’amor i amistat; per altres festes tristes , lluny dels seus i amb greus dificultats per sobreviure.
No és estrany l’acumulació d’activitats, de tota mena, al voltant d’aquestes festes, per aprofitar aquest brot de solidaritat, i recaptar fons, aliments, i estimació pels més necessitats.
Es concentren, doncs, en aquests dies la major part de donacions de tot l’any, i això també ens hauria de fer reflexionar sobre la necessitat d’escampar i allargar el Nadal a tot l’any. De fet, totes les entitats, organismes i institucions , així ho han de fer. Per necessitat, i més en els temps que corren.
La pobresa ja no és llunyana. La tenim a casa nostra, molt a prop, en qualsevol poble o ciutat. I no és exclusiva de sectors socials, lligats a la immigració o a la gent gran. Ara la crisis colpeja, antigues classes mitjanes, que han vist perdre la feina, i molts, la vivenda hipotecada, o persones soles, jubilats de pensions mínimes, o joves, sense feina ni vivenda. La llista és llarga.
Tenim, doncs, un panorama complexa, variat i molt necessitat. Les accions de solidaritat nadalenca son vitals, perquè en molts casos signifiquen el setanta o vuitanta per cent de la recaptació de tot l’any, però no deixen de ser precàries. No segures, i així es fa difícil treballar i planificar ajuts al llarg de tot l’any.
Calen ajudes constants i regulars durant els dotze mesos de l’any, perquè les necessitats així ho reclamen. I és grat veure com en un bon nombre de pobles i ciutats, la societat civil organitza bancs d’aliments, amb una gran dosis d’imaginació i voluntat. Seran moltes les persones que podran sobreviure gràcies a aquestes iniciatives.
I les grans organitzacions estan fent una magnífica feina, no solament ajudant a sobreviure en mig de les dificultats, sinó també aportant amistat i felicitat. Conec molt directament l’acció de Creu Roja del Berguedà, i puc assegurar que tant important és el recolzament físic i material, com el moral. Persones soles que tinguin companyia, facilitar gestions a persones amb problemes de mobilitat, suport logístic a d’altres, i un munt d’altres iniciatives, suposen donar ànims enmig de la tempesta.
O que nens tinguin joguines, i puguin fer vida similar a d’altres de més afortunats, suposa trencar barreres i fer un món més just i solidari. I com Creu Roja, d’altres organitzacions actuen de manera similar, però no solament ara quan les grans festes s’acosten sinó, dintre de quinze, trenta o cent vint dies.
Avui, doncs, fem un parèntesis en el debat polític per portar un debat solidari, i fer una crida a la participació constant d’ajuda a les organitzacions dedicades a aquesta finalitat. I la millor aportació és la que fem durant tot l’any. D’aquesta manera les entitats poden planificar les ajudes, comprometre accions i dur a terme programes ben ajustats a les necessitats dels qui tenen al seu càrrec.
I de ben segur ens sentirem satisfets, i recompensats de comprovar com la nostra ajuda té un bon destí. Bones festes a tots els lectors i felicitats a tots els que fan de tot l’any un Nadal solidari.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?