Monday, November 29, 2010

 

SENSE EXCUSES- art. Regió 7

SENSE EXCUSES
Amb la lògica decepció per uns resultats inesperadament baixos pel PSC, hem de felicitar als guanyadors i desitjar-los-hi encert i bon govern. Els difícils temps que estem vivint, han passat factura al govern d’entesa, juntament amb els errors i complicacions procedents d’un acord entre tres forces polítiques, força diferents en estructura, visió de país i capacitat de gestió.
Encetem una nova etapa i ho fem de la mà d’uns resultats que permeten la formació d’un govern estable. Es una bona decisió. En temps de crisis, no és de rebut, perdre el temps en debats extemporanis, o propostes somiadores, impossibles de dur a terme en un món globalitzat i necessitat d’augmentar de força i volum. Ben aviat veurem com els debats sobre independentisme, sobiranisme o altres mots semblants, surten de l’escenari polític, i el nou govern es dedica a la política diària i immediata.
S’han acabat els jocs de paraules, o el festeig amb grups minoritaris que podien prendre vots a CiU. Ara arriba la crua realitat de governar, i en aquesta etapa no s’hi val vendre fum.
Dintre de poc tindrem el nou govern , presidit per Artur Mas, al qual haurem de donar els preceptius cent dies, per poder començar a valorar la seva trajectòria. Molts ja el coneixem de quan era Conseller o Conseller en Cap, sota l’autoritat de Jordi Pujol. Ara vola sol, i a ell pertoca portar la iniciativa. Serà l’hora de demostrar la seva capacitat de lideratge i govern.
El que tindrà de bo aquest executiu és la seva fortalesa i recolzament parlamentari. Té ben fàcil arribar a la majoria absoluta en el Parlament, i així no haver de fer maniobres estranyes que li impedeixin aplicar el programa electoral.
I aquí entrem en el món de la realitat. Ningú podrà dir que no es pot aplicar un programa degut a la crisis que vivim. De fet el programa s’ha elaborat en plena crisis i havia de contenir tota la prudència que reclama una situació tant delicada a nivell nacional i internacional. Serà, doncs, apassionant comprovar el grau de compliment d’aquest programa en punts tant ambiciosos com els que formaven part de l’eix principal de la campanya electoral de CiU.
Durant aquest mandat, s’haurà d’aconseguir el Concert econòmic, una fórmula de finançament només vigent al País Basc i Navarra, però que Artur Mas ha considerat poder traslladar a Catalunya. Esperar i veure.
També serà interessant comprovar com es retalla l’administració de la Generalitat en un 25% dels seus efectius. El nou president tindrà quatre anys per demostrar la seva viabilitat.
Altres reptes de gran calat, serà què fer amb el nou Estatut ? Com complir amb el compromís d’una consulta popular ? Com aplicar la nova Ordenació Territorial de Catalunya, en vegueries? Com assumir les noves competències en matèria de transport ?
O com, mantenir els serveis essencials, i l’estat de benestar, sense incrementar els impostos ?
En el programa electoral guanyador hi ha molts altres reptes, de caràcter general o particular, que caldrà veure com es porten a la pràctica. L’important és que el nou govern pot començar a actuar sense excuses. Ha tingut la confiança d’una important majoria i ara li toca agafar el relleu. Ja tindrem temps de comprovar si la confiança es manté, o no. El que ara toca és desitjar encert i bon govern.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?