Monday, November 29, 2010

 

RESULTAT CONTUNDENT - art. revista Celsona

RESULTAT CONTUNDENT.
Hem sortit ja de dubtes, i amb els resultats a la mà, cal felicitar CiU pels bons resultats obtinguts, una mica per tot arreu, i lògicament a la comarca del Solsonès. Els 7 anys de governs d’esquerres han estat lligats a una experiència inèdita a Catalunya i el resultat no ha estat el desitjat.
S’ha fet una bona feina, però emmarcada per constants discrepàncies entre els socis de govern, amb unes visions del país , tot sovint enfrontades. A més, tot el procés de redacció, aprovació i posterior sentència del Tribunal Constitucional sobre el nou Estatut, ha donat massa motius d’inestabilitat i batalla política, quan en el carrer el que la gent volia era resoldre els problemes diaris.
Haurem d’esperar uns anys per valorar en la seva justa mesura la feina feta en aquest període i de ben segur serà altament apreciat, però el soroll ha espatllat una part de la feina feta. En fi, el passat, passat està, i cal mirar al futur.
I el futur, ben aviat serà realitat en la persona d’Artur Mas com a nou president de la Generalitat, al capdavant d’un Consell Executiu fort i homogeni. No hi haurà excuses a l’hora de complir el programa electoral. Té a l’abast de la mà la majoria absoluta necessària per governar sense especials problemes parlamentaris.
Els problemes vindran de la situació general del país i del món. Estem immersos en una crisis de grans dimensions i difícil governabilitat. Ningú s’atreveix a fer pronòstics a mig termini, i sovint, ni a curt termini perquè poden aparèixer noves realitats no sospitades com la d’Irlanda, i posar panxa enlaire les previsions fetes.
Però , tornem a Catalunya. Ara serà el moment de comprovar qui tenia raó a l’hora de pronosticar que certs compromisos d’Artur Mas, no es podrien complir. Veurem si és capaç d’aconseguir el Concert Econòmic, similar al que tenen en el País Basc i Navarra. Tots els experts diuen que no és possible jurídicament ni econòmicament, però se suposa que si CiU ho va fixar en el seu programa electoral és que tenia alguna sortida prevista. Ara ho comprovarem.
També serà molt interessant veure si poden complir amb l’aprimament de l’administració de la Generalitat. Artur Mas es va comprometre a reduir un 25% l’administració. Una actuació com aquesta no s’ha vist gaire enlloc, excepte ara a Gran Bretanya per la crisis extraordinària en que es troba.
I bé, hi ha molts altres punts en el programa electoral de CiU que serà interessant veure com els compleixen. N’hi ha uns quants referits a les comunicacions comarcals del Solsonès, o relacionats amb l’aigua, camins, noves tecnologies, etc.
Es evident que un govern homogeni i amb un bon recolzament parlamentari ho té més fàcil de governar que un altre composat per tres partits polítics amb idees força diferents . Ara ho podrem veure. Enmig d’una potent crisis com la que vivim, tenir un govern estable és essencial. Si a més, posa en marxa un conjunt de mesures valentes i adequades, el país pot anar per bon camí.
Tot això és que haurem de veure en els propers mesos. Es lògic donar els primers cent dies de gràcia al nou govern , abans de començar a criticar les seves decisions. I veurem si van per bon camí, en la formació del nou govern. Tenir persones preparades, eficients i treballadores, és el primer pas per arribar a bon port. I ara, el país necessita encarar bé el futur. Desitgem, doncs, encert i bon govern. Ja tindrem temps de comentar les actuacions generals i particulars, en els propers mesos.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?