Tuesday, November 23, 2010

 

QUESTIÓ DE PARTICIPACIÓ- art. Celsona

QÚESTIÓ DE PARTICIPACIÓ.
Per moltes enquestes que es facin i molts pronòstics que apareguin , el que queda clar és que tot pot canviar, en funció de la participació electoral. Aquest és el factor decisiu que pot modificar substancialment els resultats previstos.
I els catalans tenim contradiccions ben evidents. Ens sublevem contra declaracions, manifestacions i fets que posen en qüestió la nostra identitat, i en canvi, no traduïm en vots aquests posicionaments.
Les eleccions al Parlament han estat des de fa molts anys, en la franja més baixa de participació. Il•lògic i incongruent. Semblaria que les del Parlament haurien de ser les més participades. No ha estat així, i tot sembla indicar que tampoc aquesta vegada serem capaços de trencar la tendència.
I els resultats precisament depenen del grau de mobilització de tots els electors. No hi ha vots de primera i segona, tots son iguals, i tots poden ser decisius a l’hora de conformar el nou Parlament, i d’aquí , el nou Govern.
Veurem què passa. El que fins ara hem constatat de la campanya, és un cert cansament i escassa mobilització, per part de tots els partits. I no podem dir que sigui per culpa del mal temps. Portem uns anys amb massa polèmiques de tota mena, com per poder redreçar la situació en 15 dies de campanya. Fa temps que busquem noves fórmules per atreure els ciutadans cap als partits i cap a les urnes. No hi ha remei miraculós.
Toca retornar a les velles pràctiques i essències, potenciant la proximitat entre els càrrecs públics i els ciutadans. Millorar la transparència i utilitzar adequadament les noves tecnologies per explicar tot el que es fa.
I deu n’hi do el que s’ha millorat en aquests aspectes, però cada cas de males pràctiques o de corrupció ha tirat per terra molt dels esforços fets. De totes maneres en aquestes eleccions també cal premiar o castigar els comportaments o les reaccions davant casos irregulars. En tots els partits n’hi pot haver, però l’important és reaccionar ràpida i contundentment.
Així s’ha fet en el cas del partit socialista i tothom ho ha pogut constatar. Els votants han de tenir present aquest fet, com han de valorar el que no ho hagi fet, el principal parti de l’oposició.
Però, sobretot ha de passar examen la feina feta, la gestió duta a terme, les inversions realitzades en uns llocs o altres. Ho he dit en anteriors ocasions, de que Solsona i comarca han tingut un tractament clarament millor en aquests anys de govern d’esquerres que no pas en temps de CiU. Semblava que ja donaven per descomptat uns bons resultats per aquí, sense necessitat de destinar-hi gaires esforços.
Aquest no ha estat el cas de l’actual govern. Ha volgut equilibrar un país, fortament centralitzat, i amuntegat a la costa. Queda molt per fer, però el camí està traçat i simplement cal continuar-lo. De tots depèn que la continuïtat estigui en un govern presidit per José Montilla, o per Artur Mas.
Repeteixo, que res està decidit, perquè les enquestes no poden traduir-se en resultats concrets sinó saben la participació que hi haurà. I això només ho sabrem el diumenge a les 8 del vespre. Pels qui tenim una certa edat, i durant anys no varem poder votar, la jornada de diumenge és un deure ineludible.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?