Tuesday, November 23, 2010

 

PARTICIPACIÓ DESCONEGUDA - art. Regió 7

PARTICIPACIÓ DESCONEGUDA.
Portem dies parlant dels possibles resultats electorals, i valorant les enquestes aparegudes. De totes maneres, la dada més rellevant perquè tot encaixi o no, no la sabrem fins el diumenge a la nit. El grau de participació. Es una incògnita i no podem ser gaire optimistes a la vista de la participació aconseguida en anteriors conteses electorals.
Però, com en tot acte humà, pot aparèixer la sorpresa i produir-se una mobilització de darrera hora que trastoqui les previsions fetes, fins ara. Estaria bé, i seria un bon signe de maduresa democràtica.
En fi, ja ho valorarem dintre d’una setmana, amb els resultats a la mà. El que sí hem vist fins ara, han estat multitud d’actes electorals, amb els principals candidats, anunciant els compromisos més rellevants de la seva formació política. La credibilitat passada és la que es posa a prova en aquests casos.
Portem ja tants anys de democràcia que som capaços de valorar el grau de compliment dels compromisos, per part de cada partit, en funció de la seva presència en les diferents institucions del país. I cada ciutadà s’ha fet una idea de com actuen en un lloc o altre.
La majoria de partits tenen responsabilitats de govern o oposició en els ajuntaments, en consells comarcals, Diputacions, Parlament o Congrés de Diputats i Senat. Qui hagi seguit les actuacions d’aquests partits en aquests llocs, pot fàcilment deduir el grau de credibilitat i serietat del programa electoral al Parlament de Catalunya.
Es més difícil ara, enganyar a la gent que no pas anys enrere. De totes maneres, queda un gran marge de maniobra per anunciar iniciatives que son de dubtós compliment. Es molt fàcil dir que s’aprimarà l’administració, en un vint- i – cinc per cent, es reduirà la burocràcia, s’aconseguirà el concert econòmic, es farà una consulta sobre la independència, etc, sense més explicacions ni detalls.
Tots sabem que els propers temps seran durs pel nou govern sorgit de les eleccions del diumenge. Ningú pot creure que es podran dur a terme moltes iniciatives, com si la situació global no ens afectés. Desconfiem dels qui prometin fer tot allò que no han fet en el passat.
Ha arribat l’hora de la veritat, i és hora de valorar tot el vist i escoltat. De nosaltres depèn el futur del país, i res està venut, ni res està decidit, per moltes enquestes que hagin aparegut, perquè els resultats dependran del grau de participació. I això, ningú la sabrà fins el vespre del diumenge.
Es la grandesa del sistema democràtic. De cada un de nosaltres depèn el resultat global i que Catalunya tingui un govern d’esquerres o un de dretes. Lògicament els qui estem enquadrats en les esquerres, propugnem una nova oportunitat i un nou període de progrés. La feina feta ha estat molt positiva, amb algun soroll que s’hagués hagut d’evitar , però amb un balanç realment important. El president Montilla ha complert els grans compromisos, malgrat la difícil situació trobada , i la crisis afegida. Mereix una nova oportunitat, sense alguns dels lligams tinguts. Cada vot és essencial per una opció o una altra.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?