Thursday, November 04, 2010

 

LA GENERALITAT AL SOLSONÈS - art. Celsona

LA GENERALITAT AL SOLSONÈS
Tots sabem que en les campanyes electorals hi ha candidats que van molt més lluny en les crítiques, del que seria recomanable o objectivable. Aquest és el cas del cap de llista per Lleida, Albert Batalla, quan va afirmar de que el govern tripartit de la Generalitat ha tingut la comarca “arraconada”.
En aquest cas, puc afirmar rotundament la falsedat d’aquesta afirmació, després dels meus 16 anys de diputat adscrit a la Catalunya Central, i per tant al Solsonès, i uns quants més com a espectador atent i proper a la realitat comarcal.
Precisament durant molts anys vaig criticar als governs de CiU per la falta de sensibilitat envers el món rural, i específicament a les comarques de muntanya , som és el Solsonès. Les grans inversions durant els governs Pujol es varen fer en lloc ben allunyats de la comarca, i podem recordar velles reivindicacions que no es varen atendre fins aquests anys.
I és que les prioritats d’uns i altres son molt diferents. Ho hem vist a nivell d’obres de comunicacions a tota la comarca, però també a nivell d’ajuntaments, que al cap i a la fi son els més directament lligats a les persones. Dels ajuntaments depenen els serveis més immediats als ciutadans i sense diners, els ajuntaments no poden tenir els pobles i ciutats en condicions.
En aquest àmbit, l’increment de recursos de la Generalitat ha estat notable. Els qui som alcaldes ho hem de reconèixer i cada any ens han vingut molts més diners del Fons de Cooperació Local, i molts més diners per fer obres, per medi del PUOSC. I en aquesta millor de finançament local, lògicament hi ha estat tots els pobles de la comarca.
Però, hi ha altres indicadors d’una major atenció comarcal, a nivell d’escoltar les reivindicacions en temes essencials com Salut, Educació o Seguretat. Podem veure les millores realitzades, principalment a Solsona – capital, però també en alguns altres pobles de la comarca. I en mobilitat rural, estan clares les grans inversions en camins, o en noves tecnologies.
Es evident que queden moltes coses per fer, però , abans de criticar o exposar situacions que no son reals, convé repassar tot el que s’ha fet. S’ha fet molt, amb fons de la Generalitat, i per primera vegada s’ha fet molt també amb diners, vinguts directament de Madrid, per medi del Pla Zapatero.
En definitiva, aquest mandat que ara acaba ha estat beneficiós per tots els municipis, i la comarca en general. I ho podem dir del Solsonès, però és traslladable a d’altres comarques veïnes, on es poden veure realitzacions que confirmen una especial sensibilitat envers el món rural. I s’ha d’anar més lluny, evidentment, i aquest ha de ser el propòsit del nou govern de la Generalitat, però tenint tots present que el millor període per aquests territoris ha estat el del govern president per Montilla.
I tant important és valorar el passat, com estudiar els programes electorals pel futur. Dintre de pocs dies tots els tindrem a l’abast, aleshores es podrà veure qui fa millors propostes pel Solsonès.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?