Monday, October 25, 2010

 

MIRAR EL PASSAT- art. La Rella

MIRAR EL PASSAT, PER GARANTIR EL FUTUR.
Els dies passen ràpids, i no vaig enviar a temps l’article preparat pel darrer número de La Rella, i l’he canviat per un de nou a la vista de l’escrit del diputat Francesc Homs, de CiU, al qual conec des de fa uns quants anys quan varem coincidir en el Parlament.
Prenent com excusa la celebració de la Fira de l’Hostal del Vilar, s’endinsa cap una crítica a la política agrícola – ramadera del actual govern de la Generalitat, i la promesa de millors temps pel món rural, si tornen a governar la Generalitat. Es ben fàcil dir que les coses aniran millor, quan s’està a la oposició, però res més pràctic que mirar en el passat, per contrastar el que es diu, amb el que es va fer. I , 23 anys donaven per molt, com per millorar el món rural.
I qui llegeixi aquest escrit, sigui pagès, ramader o qualsevol persona que tingui prou anys per comparar, podrà veure qui té raó i qui, no.
D’entrada la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca( el famós DARP) va ser una “maria” durant tots els anys de governs de CiU. Es a dir, un departament menor, poc important, poc dotat econòmicament, i al davant del qual s’hi posaven persones que no eren cap grans estrategues a nivell rural. Fins i tot amb algun conseller que fàcilment confonia bou per vaca.
Res més fàcil que visitar les hemeroteques per comprovar la gran insatisfacció del món rural, durant anys i anys, reclamant serveis bàsics essencials com portar la llum a pagès, o la telefonia mòbil, disposar de bons camins, tenir aigua de xarxa, etc,etc, Qui no recorda els grans incendis, i la falta de polítiques valentes de prevenció, o la immensa paperassa per qualsevol gestió i tramitació.
Hi ha gent que té poc memòria, o no vol recordar el passat. Vaig estar 16 anys al Parlament de Catalunya, i centenars de vegades vaig reclamar temes tant elementals com la supressió de tràmits “tontos” com el de declarar cada any les terres de conreu, o de pastures, i fer anar a tots els pagesos per cada ajuntament, a treure fotocòpies, papers, i altres documents.
Quants anys varen passar per veure realitzades portades de llum com les de La Quar, Borredà, Alpens, etc, Quantes vegades varem reclamar més ajuts per mantenir els camins de pagès. Quants anys varen passar per treure telèfons antiquats que no permetien ser connectats a les noves tecnologies ?
Puc fer una desena d’articles parlant del passat, i la falta d’atenció al món rural. De fet tots els que hi vivim, ho hem viscut, i per tant no cal fer tota la llista, però sí va bé recordar el passat per garantir el futur. I parlant de present, puc dir que han millorat tot un seguit de coses, però estem lluny d’estar satisfets.
El mon rural és immens i molt variat, per tant necessita fórmules diverses i adaptades al territori. Les oficines comarcals del DAR han millorat, però queda molt per fer. Els departaments de la Generalitat han anat introduint novetats en el sistema de subvencions com per facilitar que els pobles petits siguin més ben atesos. Ara mateix, els petits municipis poden obtenir ajuts pel 95 % o si tant urgent és, pel 100% del cost de l’obra o el servei.
Els ajuntaments rebem de la Generalitat molts més diners ara , que no rebíem en temps de CiU. I s’han fet plans de camins, d’aigua, d’energia solar, telecomunicacions, etc, especialment pensats pel món rural. Estem ja bé? Tenim les eines adequades per garantir l’arrelament al territori? No, encara. Hem d’avançar molt més, en tots aquests àmbits i augmentar la discriminació positiva a favor del nostre territori, però en aquest cas no podem dir que el passat era millor. En absolut, i precisament perquè el passat no ens va ser favorable , hem de pensar en un futur que garanteixi les nostre reivindicacions. Qui tingui memòria que recordi, i compari.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?