Tuesday, September 28, 2010

 

PER QUÈ ENGANYAR- art. Regió 7

PER QUÈ ENGANYAR ?
No estan els temps per enganyar a la gent, i menys per fer promeses que mai s’han complert quan se n’ha tingut ocasió. Estic força perplexe davant la campanya de CiU, i com jo tantes altres persones que no entenen a què ve, agafar compromisos d’impossible compliment. Semblaria que els pronòstics de les enquestes haurien de ser traduïts en propostes prudents, i sobretot, complibles si s’arriba al govern.
Això em fa pensar que estem en un període molt obert, i queda molt per jugar. Res està decidit, i tot dependrà de la mobilització dels electorats corresponents, i el grau de participació a les urnes, per veure com acaba.
En tot cas, tornant al motiu del títol de l’article, em sorprèn la insistència de CiU i lògicament Artur Mas, en prometre el concert econòmic . Tots sabem que la gran oportunitat de tenir aquest sistema era durant la redacció de la Constitució i l’Estatut de Sau. Un dels clars opositors al sistema fou CiU, per considerar-lo obsolet i no adequat per Catalunya. Tots ens podem equivocar, però trenta anys després no es pot prometre, sinó és amb ànim d’enganyar als ciutadans.
Tots sabem que és impossible assolir-lo ara, i aquí. I que l’Estatut vigent, ni que sigui, parcialment amputat pel Tribunal Constitucional, no el preveia ni el reclamava. I CiU el va redactar i referendar. A què ve ara, prometre un canvi essencial en les regles de joc, sense tenir cap possibilitat d’èxit ? Com pensen sortir-se’n ?
I si l’anterior compromís tots els experts el consideren inassolible, no ho és menys, reduir l’Administració de la Generalitat en un 25%. Artur Mas en conferència solemne a Madrid va anunciar aquesta reducció si aconsegueix governar. Per què un anunci faltat de tota credibilitat ? Es possible, a dia d’avui , retallar una administració en un quart dels seus efectius? Si és factible, perquè no ho va fer en els seus temps de Conseller en Cap ? Es que no li deixava fer el President Pujol ? Per què no ho fan els ajuntaments de CiU per donar exemple i mostrar la via de la possibilitat ?
Si vol retallar dràsticament l’Administració, per on pensa començar, pels mestres, pels Mossos d’Esquadra, pels metges ? O està parlant dels funcionaris de despatx ? Conec bé l’administració de la Generalitat, i va ser creada en temps de CiU. Vint-i-tres anys d’engreixament, sense convertir-la en modèl.lica, copiant les estructures i el funcionament de l’administració central. Ara, es dona compte de tots els errors comesos i els vol resoldre en els propers quatre anys? Té un mínim de credibilitat, aquest anunci?
I com és que alguns alts dirigents de CiU prometen un referèndum, consulta, o com se li vulgui dir, sobre la independència, i Artur Mas, proclami que sense un mínim d’un 60 % a favor, és impensable ? Tant costa posar-se d’acord en un partit per defensar les grans propostes amb un mínim de coherència i sentit comú? Es seriós que mentres uns defensin la continuïtat , altres proclamin la plena sobirania ? Per quins camins, amb quins socis?
Podríem seguir amb uns quants més exemples paradoxals, en un partit que ha governat vint-i-tres anys, i que critica tot allò que ells no varen fer. Però, el més sorprenent és de posar èmfasis en unes propostes que mai compliran. Si una cosa es demana als partits, és coherència i credibilitat. En aquest cas, ni una cosa ni l’altra.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?