Monday, September 06, 2010

 

CONVIDATS A LA MOSTRA DE FORMATGE- art. revista La Rella

CONVIDATS A LA MOSTRA DE FORMATGE
Cada poble intenta promocionar-se de diferents maneres, utilitzant els principals atractius que té, i convidant a veure’ls a tots els seus veïns, primer, i als més llunyans, després. Es el que estem fent aquests dies, des de Borredà.
A vegades, coneixem millor pobles llunyans que no pas els que tenim més a prop. La tirada cap a Vic, o cap a Berga, deixa uns quants pobles veïns del Lluçanès, entre dues aigües i no sempre ens relacionem amb la periodicitat que caldria. I ara amb les obres a la carretera, encara fa més mandra anar segons cap on.
De totes maneres hi ha una bona excusa per visitar el poble del qual sóc alcalde, el proper cap de setmana. Celebrem la Segona Mostra de Formatges Artesans de Catalunya. Una trobada de 24 mestres formatgers, procedents de tot el territori català, els quals per segona vegada venen a exposar els seus productes, i alhora aprofiten per fer una reunió entre tots ells, per reflexionar, discutir i proposar iniciatives que puguin ser assumides per l’Administració de cara a millorar el futur d’aquest sector.
Mestres formatgers que elaboren amb llet de cabra, d’ovella o de vaca, formatges frescos, curats, o de qualsevol altra especialitat. La varietat i diversitat és immensa i en pocs anys , Catalunya , s’ha convertit en una petita potència a nivell de producció i consum. Estem lluny, encara de la oferta i consum de països com França, Suïssa o d’altres, però els passos fets en les darreres dècades van per bon camí.
Si anys enrere el consum de formatge era ben poc rellevant, ara ens situem en poc més de quatre quilos per persona i any. Molt lluny dels quinze quilos dels països abans esmentats, però n’hem superat d’altres que semblaven inabastables. Per tant, aquest sector té futur, i si es manté fidel a la tradició, la qualitat i serietat, encara més. De tot plegat en parlaran a Borredà, definint clarament què és l’artesania aplicada al formatge, i què és ja l’activitat industrial.
Però, al costat d’aquests actes professionals, hi haurà la típica mostra de cada casa formatgera, amb la seva parada, la venda i la comercialització del producte. I per poder saber com s’elaboren els productes, es passarà un documental en el Centre Cívic, o es podrà participar en uns tallers on s’explicarà el procés que segueix un producte líquid com és la llet, en un de sòlid, com és el formatge. Tallers per a grans i petits, alhora que en un altre espai de la Plaça Major, hi haurà el Túnel del Formatge, on , prèvia adquisició d’un tiquet, és podran saborejar diferents tipus dels formatges presents en aquesta segona mostra.
Els dos dies de la mostra son el dissabte dia 11 i el diumenge dia 12 de setembre. Amb un sopar el dissabte 11 en el Restaurant Baix Pirineu, a l’entrada del poble, en que el xef del Restaurant Ca la Kika de Puig-reig oferirà un sopar – degustació amb productes combinats amb formatge.
Bé, tot plegat és una bona excusa per visitar un poble petit, de 630 habitants, amb una Plaça Major atapeïda de parades de formatge, i amb un entorn que ofereix racons dignes de ser visitats, amb botigues plenes de productes locals, i amb restaurants d’una gran varietat gastronòmica.
En fi, una bona manera de passar un d’aquests dos dies de manera diferent. Les activitats comencen a les 10 del matí i s’allarguen fins a les 8 del vespre. Si el temps acompanya, és una magnífica excusa per sortir a veure un dels pobles més bonics i preservats de la comarca del Berguedà. Sereu tots molt benvinguts.
Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà ( Berguedà).





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?