Wednesday, August 11, 2010

 

SOLSONA,REFERENT TURÍSTIC- art. Celsona

SOLSONA, REFERENT TURÍSTIC.
Des de fa molts anys, uns trenta més concretament, he anat visitant Solsona en raó dels càrrecs institucionals i de partit que tinc o he tingut. He seguit, doncs, tota la evolució de la ciutat en aquesta etapa democràtica, i la transformació viscuda està plena d’encerts i atractius que poc a poc l’han anat convertint en un referent turístic – cultural.
Es interessant comparar dinàmiques entre pobles i ciutats, i d’aquí es desprèn la importància de valorar el treball realitzat pels diferents equips de govern municipal. També es constata quan diferent podia haver estat un municipi segons qui hagués estat al capdavant de l’ajuntament. I és que la societat civil és essencial per transformar un territori, com ara una ciutat, però sense una màquina al capdavant que funcioni, difícilment assolirà els objectius perseguits.
Ara Solsona, es troba entre les capitals de comarca, o ciutats en general, de major interès per ser visitada. No ho dic per quedar bé, sinó per constatació de la realitat. He vingut moltes vegades a voltar per la ciutat o a dinar, acompanyant gent de tot arreu, i és fàcil justificar la visita i quedar molt bé.
Queda encara molt per fer, però veig que l’equip de govern té les idees clares com per continuar pel bon camí. Anys enrere l’entrada a la ciutat no era la millor postal , ara es mostra esplèndida, i tot el casc antic es troba millorat i arreglat com per ser admirat.
I les mostres principals de l’esplendor solsoní, poden ser fàcilment visitades , sense altres entrebancs que els horaris adients que tenen. I sobretot es varen posar al dia, començant per l’ajuntament i continuant per la catedral i el museu, o la seu del Consell Comarcal.
De fet, l’increment de visites, el negoci que donen, la vida que porten , demostra que les obres en adequació i embelliment en una ciutat son altament rendibles. Molts podien pensar que determinades actuacions eren una mena de mania de l’alcalde o de l’equip de govern, i anys després han mostrat la seva necessitat i utilitat.
I el que té de bo la ciutat de Solsona és que realment s’ha cregut sempre la vocació de capital. Tenim comarques a Catalunya en que la capital ho és per decisió històrica , però no exerceixen d’autèntic centre de serveis, negocis, lleure, cultura. Greu error, perquè la interdependència dels pobles amb la capital és fonamental pel bé de tots.
Qui no recorda, la dificultat de comunicació dels municipis de la Vall de Lord amb la capital? Qui no té en ment, les dificultats d’anar d’una banda a l’altra de la comarca, o a comarques veïnes, amb unes carreteres deplorables ?
Queda força per fer, però les realitzacions ja dutes a terme i les que vindran, han posat Solsona en un marc estratègic magnífic per encarar el futur amb optimisme. A nivell de la Generalitat, l’interior rural ha deixat de ser secundari i ha passat a ser principal. Ho podem veure en les inversions en carreteres verticals, però també en les transversals.
I l’equip de govern de Solsona, ha demostrat que tot i la diversitat en la composició, pot haver-hi una cohesió exemplar en la planificació i gestió . I des d’aquesta es poden plantejar reptes de futur, bons per Solsona i bons per la comarca. No estranya que municipis veïns vulguin formar part d’aquest territori, com tampoc que la ciutat sigui objecte de visites d’altres municipis per copiar-ne el model.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?