Tuesday, August 31, 2010

 

FONTS DEL CARDENER - art. revista Celsona

ESPLÈNDIDES FONTS DEL CARDENER
Continuant amb el recorregut per la comarca, feia anys que no visitava les fonts del Cardener, i el meu record era tant llunyà que no tenia una idea precisa de com eren i va ser una enorme sorpresa veure-les en perfectes condicions. Massa sovint passa que llocs d’especial interès no tenen el tractament que es mereixen. Aquest no és el cas, i per tant, cal reconèixer les coses ben fetes, i el racó bé val una visita .
L’indret em recorda la manera de fer d’altres països europeus, especialment França i Suïssa en que s’aprofita la bellesa del lloc per fer-lo apte per a tots els públics i al mateix temps és equipat per passar-hi tot el dia en família o amb amics.
Aquest és el cas. Fàcil d’arribar-hi, amb un camí molt ben plantejat, planer, i protegit per baranes de fusta fins arribar a les fonts. Allà hi tenim un àrea de picnic francament esplèndida, i sobretot segura, com per poder-hi fer foc sense perill.
De totes maneres, el que encara ens queda per aprendre, però això ja és cosa de genètica i especialment de cultura i civisme, és com estar en un lloc com aquest sense espatllar res de l’entorn. I ja pel camí entre l’aparcament i les fonts, vaig trobar un home amb una destral que em va retornar a la realitat del nostre país.
Francament ens falta molt per arribar a d’altres comportaments que he vist i viscut en països propers. I veure un home amb una destral és una visió d’aquí i no d’allà. A ningú se li passa pel cap d’anar a fer una costellada en un àrea de picnic i pensar que podràs fer llenya allà mateix i coure la carn amb algunes branques tallades a l’instant o amb algun arbre que serveixi de combustible.
Aquests son comportaments que algun dia haurem d’eradicar amb mesures contundents. En aquest cas, no sé cap on va tirar l’home per anar a fer llenya , ni el vaig veure durant l’estona que vaig estar a les fonts. D’altres persones, anaven a buscar llenya caiguda, alguna mig podrida que difícilment podia servir per fer un bon foc. En fi, de tot hi ha a la vinya del senyor i és incomprensible que no s’agafi un sac de carbonet per anar a menjar a fora.
Bé, tornant al que dèiem, les fonts del Cardener és un altre dels atractius que la comarca del Solsonès ofereix amb una gran facilitat d’accés i un magnífic panorama al seu voltant. Es cert el que varen dir unes persones procedents d’un càmping proper, i és que no cal anar gaire lluny per trobar magnífics paisatges, variats, rics i esplèndids en el nostre país.
Només em queda fer una recomanació que de ben segur ja la deuen contemplar des de l’ajuntament de La Coma i La Pedra, com és la de tallar un parell d’alzines de considerables dimensions que han perdut bona part de la base que les sustentava, just a pocs metres abans d’arribar a l’esplanada de les fonts. Poden representar un perill en el moment que ja no tenen la subjecció al terreny que havien tingut.
Fora d’aixó que és ben fàcil de resoldre, qui no hagi anat a les fonts, li recomano que hi vagi perquè en un any de pluges com aquest, és magnífic estar una estona envoltat de natura, i escoltant el soroll de l’aigua caient per la resclosa de les fonts.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?